Robotlábakon teljesítette a London Maratont

Betegszoba.hu

2012. május 17., csütörtök 15:05, frissítve: csütörtök 15:07

Bár 16 napjába került, a 2006-ban egy lovasbaleset miatt derék alatt lebénult angol édesanya, Claire Lomas robotlábakon teljesítette a London Maraton 42 kilométeres távját.

A célszalagnál a nőt 13 hónapos lánya, Maisie várta, aki bár kora miatt maga is segítségre szorul a járásban, szerencsére teljesen egészséges. Elmondása szerint Lomas egyáltalán nem bánja, hogy utolsó lett, hiszen ugyanolyan keményen küzdött, mint a többi versenyző. ”A karjaim nagyon elfáradtak és mentálisan is megterhelő volt a verseny, hiszen mivel nem érzem a lábaimat, minden lépésemre koncentrálnom kellett.”

Persze nem Lomas volt az egyetlen deréktól lefelé lebénult versenyző: a 2012-es London Maratont rengeteg kerekesszékes is teljesítette, sokan órák és nem napok alatt. Lomas teljesítménye mégis egyedülálló, ő ugyanis az első, aki egy bionikus készülék, a 18 kilogrammot nyomó, izraeli fejlesztésű ReWalk segítségével teljesítette a távot. A 70 000 dollár értékű, az Argo Medical Technologies által kifejlesztett mesterséges csontváz bár kissé ormótlan, de egyike az első olyan készülékeknek, amelyekkel a lebénult betegek ismét megtanulhatnak járni.

”A Vasember is büszke lenne erre a készülékre” - nyilatkozta E. Paul Zehr, a Viktória Egyetem idegi tudományok professzora, aki ”A Vasember Feltalálása: Az Emberi Gépezet Lehetőségei” címmel nemrég könyvet írt a robotikus mesterséges eszközök lehetséges alkalmazási területeiről. ”Az eddig csak képregényekben látott technológiák kiválóan alkalmazhatóak a való életben felmerülő problémák orvoslására.”

Persze a ReWalk sem képes mindenre: Lomas mindössze napi két és fél kilométert tudott gyalogolni, hiszen a mesterséges lábak irányítása komoly munka. A felsőtestnek folyamatosan dolgoznia kell és az egyensúly megtartására is állandóan oda kell figyelni. A ReWalk hatékony alkalmazásához a felhasználónak ’eggyé kell válnia’ a mesterséges lábakkal és állandóan oda kel figyelnie a mozgatására.

Zehr szerint a mesterséges végtagok következő generációja még kifinomultabb lesz és új idegi kötések segítségével közvetlenül az agy irányíthatja majd a lábak mozgását. Bár ez még csak a távoli jövő, az biztos, hogy az első pár lépést Claire Lomas tette meg.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.