Segíthet vékonynak maradni a szoptatás

Betegszoba.hu

2012. július 18., szerda 15:19, frissítve: szerda 15:22

A legújabb kutatási adatok szerint kevésbé lesznek hajlamosak a hízásra idősebb korukban azok az édesanyák, akik több mint fél évig szoptatják gyerekeiket.

Egy 740 000 menopauza után lévő nő részvételével készült felmérés szerint a gyerekek számával együtt nő a későbbi testsúly is, ugyanakkor a szoptatás csökkentheti az időskori testtömegindexet, a gyerekek számától függetlenül is.

Az International Journal of Obesity című szaklapban megjelent kutatási adatok szerint minden féléves szoptatási periódus egy százalékkal csökkenti a későbbi testtömegindexet. Ez az összefüggés megmarad akkor is, ha olyan tényezőket is figyelembe veszünk, mint az elhízásra való hajlam, a dohányzás, az edzettség és a szociális élet.

”Az adatok szerint már akkor is jól járnak az édesanyák, ha legalább fél évig szoptatnak, hiszen már ez is csökkentheti a későbbi testsúlyukat” - nyilatkozta Dame Valeria Beral professzor, az Oxford Egyetem Daganatos Epidemiológiai Osztályának igazgatója. ”Bár az egyszázalékos testtömegindex-csökkenés elenyészőnek tűnhet, az egész lakosságra kivetítve 10 000-el kevesebb korai halálozást jelent, hiszen az elhízással kapcsolatos megbetegedések (diabétesz, szívbetegségek, rák) jelentősen csökkenthetik a várható élettartamot.”

”Régóta tudjuk, hogy a szoptatás mennyire jót tesz a csecsemőknek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az édesanyák egészségére is jó hatással van” - magyarázta Dr. Kirsty Bobrow, a kutatás vezetője. ”A terhes kismamákat mindenképp tájékoztatni kell a szoptatás jótékony hatásairól, hogy ez alapján dönthessenek gyerekeik táplálásáról.”

A Millió Nő Tanulmány részét képező mostani felmérésben részt vett nők átlagéletkora 57,5 év volt, átlag testtömegindexük pedig 26,2, ami már túlsúlyosnak számít. 30-as testtömegindex értékkel már kórosan elhízottnak számít valaki. A részvevők nagy részének volt már legalább egy gyereke a kutatás idején és 70 százalékuk szoptatta is őket, átlagosan 7,7 hónapig.

”Régóta tudjuk, hogy a szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának esélyét, de most úgy tűnik, a testsúlyra is komoly hatást gyakorol” - összegezte Sara Hiom, a brit Rákkutatási Egyesület munkatársa. ”A testsúly csökkenése pedig tovább csökkentheti a mellrák és más daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.”

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.