Túl sok nátriumot tarthatunk vissza stressz hatására

Betegszoba.hu

2012. szeptember 12., szerda 12:00, frissítve: szerda 16:54

Amerikai kutatók szerint egyes emberek stressz hatására túl sok nátriumot tartanak vissza: körülbelül annyit, amennyi egy kis adag sült krumpliban vagy egy kisebb zacskó chipsben található.

A pratói Pszichogén Szív- és Érrendszeri Betegségek Konferenciáján bemutatott kutatásában dr. Gregory Harshfield, a Georgiai Orvosi Egyetem munkatársa elmondta, hogy ez a válasz nagyobb vérnyomástehernek teszi ki őket napközben és valószínűleg éjszaka is. Stressz hatására körülbelül 160 milligramm sót tartanak vissza, és felső vérnyomásértékük körülbelül hét ponttal emelkedik meg a normálishoz képest, és körülbelül egy órával tovább marad megemelkedve.

A nap folyamán ez a válasz körülbelül 500 milligramm nátriumterheléssel növeli a jellemzően sóban gazdag étrendet. Az amerikai Orvostudományi Intézet szerint az ajánlott napi nátriumfogyasztás legfeljebb 2300 milligramm, de lehetőség szerint nem több, mint 1500 milligramm. Ehhez képest az általános napi fogyasztás 3700 milligramm.

„Mindenki tudja, hogy a stressz rosszat tesz, és azt is mindenki tudja, hogy a sóban gazdag étrend sem tesz jót. Ezeknek az embereknek pedig mindkettő különösen káros” – magyarázta Harshfield, aki azon dolgozik, hogy e veszélyeztetett személyeket könnyen lehessen azonosítani. A hatásban az a legrosszabb, hogy ez a megnövekedett visszatartás még alvás közben is fennmarad, ami normális esetben a regenerálódás időszaka a szervezet számára.

Harshfield és kutatócsoportja évek óta vizsgálja a vese működését, és már korábban kimutatták, hogy a feketék 30, és a fehérek 10 százaléka hajlamos arra, hogy stressz hatására több nátriumot tartson vissza hosszabb időszakokra. A stressz aktiválja a szimpatikus idegrendszert, és ez váltja ki a remélhetőleg csak átmeneti vérnyomás-növekedést.

A statisztikák szerint minden harmadik amerikai szenved magas vérnyomásban. A nátriumbevitel nagy része a feldolgozott és az éttermi élelmiszerekből származik.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.