Túlsúlyosak lesznek a császármetszéssel született gyerekek

Betegszoba.hu

2012. május 30., szerda 10:52

Egy friss felmérés szerint, a császármetszés útján született gyerekek hároméves korukra kétszer nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, mint természetes úton világra jött kortársaik.

Az Egyesült Államokban ma minden harmadik gyereket császármetszéssel hoz világra édesanyja, és minden harmadik gyerek kövér vagy túlsúlyos. Dr. Susanna Huh, a tanulmány szerzője, a Bostoni Gyermekkórház fejlődési és táplálkozási programjának igazgatója úgy véli, azoknak a nőknek, akik minden orvosi indok nélkül a császármetszést választják, szem előtt kellene tartaniuk, hogy ezzel milyen veszélynek teszik ki gyermeküket.

A tanulmány során a szakemberek több mint 1250 anyát és gyermekét figyelték meg, akik 1999 és 2002 között fordultak meg Massachusetts állam valamelyik kórházában. Az anyák valamennyien terhességük 22. hete előtt kerültek be a programba, és végül 25 százalékuk hozta világra császármetszéssel gyermekét.

A gyerekeket születésükkor, félévesen és háromévesen is megmérték, és azt tapasztalták, hogy míg születéskor nem volt különbség a különböző módon világra jött gyerekek súlya között, addig háromévesen a császármetszéssel születetteknek már 16, míg a természetes úton születetteknek csupán 7,5 százaléka volt elhízott, túlsúlyosnak pedig előbbiek 19, míg utóbbiak kevesebb, mint 17 százaléka számított. Emellett a császármetszés útján született gyermekek testzsír-százaléka is magasabb volt.

A jelenség pontos okát még nem állapították meg a szakemberek, de dr. Huh feltételezése szerint lehet, hogy az elhízást az okozza,  hogy a szülőcsatornán is áthaladó újszülöttekben másféle bélbaktériumok telepszenek meg, ami későbbi emésztésükre is kihatással lehet. Egy másik feltételezés szerint, pedig a vajúdás során olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek szintén hatással vannak a születendő gyermek későbbi elhízásra való hajlamára.

Az Archives of Disease in Childhood című lapban megjelent tanulmánynak ugyanakkor nem célja ráijeszteni a császárral szült anyákra, hiszen természetesen számos esetben indokolt a műtéti eljárás, sokszor a magzat és/vagy az anya élete is megmenthető ezáltal. Ugyanakkor tény, hogy világszerte egyre többen választják minden egészségügyi indok nélkül a császármetszést, holott már számos korábbi tanulmány hívta fel arra a figyelmet, hogy a műtéti kockázat mellett ezzel akár a születendő gyermek későbbi egészségét is veszélyeztethetik.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.