Vírusokkal a rák ellen

Betegszoba.hu

2012. március 29., csütörtök 12:07

Egy veszélyes vírus lehet a legújabb fegyver a rák elleni küzdelemben. Speciálisan kialakított fertőzésekkel hamarosan fel lehet venni a harcot a gyilkos kórral és megállítani a daganatos sejtek elburjánzását. Amerikai tudósok próbálkoznak olyan vírusok kitenyésztésével, melyek olyan gyengék, hogy az egészséges sejtekre ártalmatlanok, azonban rákos társaikat elpusztítják.

Dr Robert Martuza, a Massachusetts Általános Kórház vezető idegsebésze, a Harvard Orvosi Karának idegtudomány professzora elmondta: ”Nagyon izgalmas időket élünk. Szerintem bizonyos tumorokra hatni fognak egyes vírusok.”

Az orvosok már a századforduló óta tisztában vannak azzal, hogy némelyik vírus képes gyengíteni a rákot. Az ennek kiaknázása érdekében tett korai lépések azonban nem jártak sikerrel, mert csak átmeneti állapotjavulás mutatkozott, néha pedig a beteg a fertőzésbe halt bele. Ekkor más gyógymódok után kezdtek kutatni. Most azonban a genetika új vívmányainak, valamint a vírusok és daganatok működésének ismeretében az orvosok rájöttek, hogy speciálisan tenyésztett vírusokban rejtőzhet a válasz. Jelenleg számos törzzsel kísérleteznek. A herpesz vírus egyik változatát tesztelik a bőrrákra, a vacciniát pedig a májrákra, ami a harmadik leggyakoribb halált okozó rákfajta a világon, emellett keresik még a hólyagrák, az agyi és nyaki daganatok vírus-ellenszerét. Az egyik kísérlet során a betegek egy részénél megduplázódott a túlélés ideje. A vírusoknak influenza-szerű mellékhatásaik vannak, de az orvosok szerint ezek sokkal jobban tolerálhatók, mint a kemoterápia.

Dr. Martuza már 1991 óta kutatja a herpeszvírus hatását a rákra. Agydaganatos egerekbe fecskendezte a gyengített kórokozót, melynek következtében a betegség remissziós szakaszba került, viszont  rágcsálók agyvelőgyulladásban elpusztultak. 1990-ben egy chicagói virológus felfedezte, hogy mikor a herpesz egy bizonyos génjét eltávolította, lelassult a rákos sejtek növekedése. Hat évvel később egy másik virológus vette elő ismét a herpesz vírusát, és talált egy olyan módszert, melynek segítségével a kórokozó nem támadta meg az immunrendszert.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.