Karácsony Gergely: A Fidesz kétharmada csak az ellenzék „bénázásán” múlik

MN

2018. január 31., szerda 08:12, frissítve: szerda 14:26

Az ellenzék győzelemre áll, a közvélemény-kutatások szerint változást, kormányváltást szeretnének az emberek – véli Karácsony Gergely. Négy évvel ezelőtt nem így volt – teszi hozzá a miniszterelnök-jelölt, aki csalódott lenne, ha húsz százalék alatt végezne az MSZP–Párbeszéd – nyilatkozta a Zoom.hu-nak.

Véleménye szerint ha a Fidesz újabb kétharmadot kap, az csak az ellenzéki pártok „elbénázásán” múlhat. Az MSZP-t elhagyók után már a párt megerősödésével számol, politikusok, szakemberek csatlakozására számít. Ami a billegő körzeteket illeti, szerinte mérlegelni kell, hol erős az LMP, hol az MSZP, és annak megfelelően, kölcsönösen visszalépni a másik javára. Így például Pécsett az LMP-nek is vissza kellene lépnie Mellár érdekében.

A miniszterelnökségre készülő Karácsony Gergely úgy gondolja, az egészségügyből vagy az oktatásból hiányzó pénzeket nem lehet egyhamar visszatenni, már az is szép eredmény lenne, ha a 2010 előtti arányokról beszélhetnénk. Ehhez föl kell számolni a korrupciót és a büdzsé olyan politikai prioritásait, mint a stadionok. „Elsőként állítanám le például a Liget-projektet, ami önmagában több mint 200 milliárdos tétel” – emelte ki.

Ami az adókat illeti, amennyiben tartós gazdasági növekedésről beszélhetnénk, akkor sem gondolkodik adóemelésben, hanem adóátrendezésben, hiszen „vicc, hogy Magyarországon a legnagyobb cégek nem vagy alig fizetnek társasági adót, és így a tőke gyakorlatilag nem adózik”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint elmondta, a kampányát az egészségügy, az oktatás, a bérek, a nyugdíjak és az „ezekre épülő új társadalmi modell” gondolata határozza meg, nem ellenségképekkel szeretne foglalkozni. Ami a jelenlegi vezetést illeti, úgy látja, „Orbán Viktor rendszerének lényege, hogy megy előre, mindig harap, a zsákmányt pedig úgy osztja el, hogy azzal befogja belső ellenfeleinek száját”.

Arra a kérdésre, hogy „ellenzéki győzelem esetén alakulhat-e olyan kormánykoalíció, amelynek tagjai nem passzolnak össze a jelenlegi tudásunk szerint”, azt felelte, hogy jól ismeri az ellenzéki pártok programját, melyekben nem lát olyan szakpolitikai különbségeket, melyek megakadályoznák az együtt kormányozást.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.