Na de mi folyik itt, Gyöngyösön?

MN

2018. február 9., péntek 14:02, frissítve: péntek 18:42

Ezúttal is Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet kutatásvezetője és Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója elemzi a kampány állását. Aki kérdez: Pápay György publicista, a Viszlát Kétharmad Mozgalom vezetője.

Röviden a tartalomból:

  • A Fidesz még gyengülhet a választásokig.
  • Ahol a baloldali pártok külön indulnak, ott egyik jelöltjüket sem lehet igazán esélyesnek tekinteni. Egyébként az erőforrások szűkössége már eleve koordinációra sarkallja az ellenzéket.
  • Jelen állás szerint leginkább az MSZP, a DK és a Jobbik aspiránsai kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy legyőzzék vagy megszorongassák a Fideszt; hogy melyikük hol, az az adott választókerület jellegétől függ.
  • Az LMP, a Momentum és az Együtt bonyolítja a képet, ezek a pártok éppen azokban a körzetekben mozognak 5 százalék környékén, ahol a nagyobb kihívók is esélyesebbnek tűnnek.

  • Nagyjából 10-20 olyan körzet lehet majd, ahol a választás pillanatáig nem dől el, hogy a Jobbik vagy a baloldal az erősebb.
  • A DK és az LMP egyéni jelöltjei gyengének tűnnek, ezek a pártok inkább listakampányt folytatnak.
  • Bár már mutatkoznak ennek jelei, nagy kérdés az LMP-vel kapcsolatban, hogy mennyire tud egyáltalán bármiféle koordinációba belemenni például az MSZP-vel vagy a DK-val, ha közben korszakváltást is ígér.
  • Nemcsak az LMP, hanem például Karácsony Gergely is korszakváltásról beszél, mégis együtt kell működnie Gyurcsány Ferenccel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.