A Facebook és az Apple az internet szabadságát fenyegeti

Dávid Imre

2012. április 16., hétfő 12:45, frissítve: hétfő 14:03

Sergey Brin, a Google társalapítója szerint az internet szabadságának legfőbb ellenségei az állampolgárokat megfigyelni és korlátozni próbáló kormányok – meg persze a nagy rivális Facebook és Apple.
Larry Page és Sergey Brin

Sergey Brin, a Google egyik alapítója a The Guardiannak adott interjújában kijelentette: véleménye szerint három fő tényező – a Facebook, az Apple és az állampolgáraik szólás-, illetve véleményszabadságát korlátozni igyekvő, a felhasználókat lehallgatni, megfigyelni próbáló kormányok – fenyegeti leginkább a szabad internetet.

A Google nem először támadt neki legnagyobb piaci konkurenseinek. 2011 szeptemberében a cég egyik prominense azt nyilatkozta, hogy a Facebook az elmúlt években „zárt kertté” – a felhasználók adatai felett teljes ellenőrzést biztosító, saját fejlesztésű szoftverekre épülő, átláthatatlan és átvilágíthatatlan platformmá – vált.

Brin a brit lapnak adott vasárnapi interjújában még tovább ment; véleménye szerint a felhasználók hozzáférésének és kommunikációjának felügyeletére törekvő kormányok, a „kalózokra” vadászó szórakoztatóipar és az olyan zárt kertek, mint a Facebook vagy az Apple alkalmazás-ökoszisztémája veszélyes, az internet szabadságát fenyegető kombinációt alkotnak.

Tarolnak az IT-cégek a világ legértékesebb márkái között

A Google szárnyalása megállíthatatlan?

Apple és Google vezetők szenátusi meghallgatása

A Google-alapító szerint a legnagyobb fenyegetést az olyan országok jelentik, mint Kína, Szaúd-Arábia és Irán; de a Facebook és az Apple a felhasználókhoz való szabad hozzáférést korlátozó zárt platformjainak terjeszkedése is könnyen az innováció elfojtásához és az internet balkanizálódásához vezethet. „Sok a vesztenivalónk” – összegezte Brin.

Brin szerint ő és Larry Page sohasem tudták volna létrehozni a Google-t, ha a Facebook jelent volna meg előbb a weben. A keresőmotorok működtetésének alapfeltétele a nyílt internet: a túl szigorú szabályozás amellett, hogy végletesen zárttá teszi a webet, a fejlesztéseket is nagymértékben korlátozza - hangsúlyozta a Google-vezető.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.