A tehetetlen rendszergazda

Szilágyi Szabolcs

2012. május 18., péntek 13:27, frissítve: péntek 13:30

A legrosszabb informatikai munkákat bemutató cikksorozatunk folytatódik!

Azt hiszi, a legalja munkát végzi? Halászott már ki döglött csótányokat lestrapált PC-kből, kémkedett felsőbb utasításra kollégái után, került már áramütés-veszélybe szerverszerelés közben, próbált már mesterlövészek célkeresztjében hálózatot építeni? Ha bármelyikre igen a válasz, akkor is érdemes velünk tartani - alámerülünk az IT munkák legmélyebb poklába. Cikksorozatunk (melynek első, második, harmadik és negyedik része már olvasható) az Infoworld nyomán készült.

cloud computing számítási felhő

Viharfelhő az égen

Noha egyre inkább megkerülhetetlenné válik a cloud computing, sok a köré épülő téveszme. Elég kiszervezni az adatokat, és irány az informatikai nirvána, a cégnek többé soha nem lesz gondja az IT-vel - ilyen egyszerűnek tűnik első látásra. És habár van igazság ebben a megállapításban, azért nem olyan szép az élet, mint amilyennek látszik, avagy lássuk a felhő sötét oldalát.

Ebbe Jason Wisdom (beszédes név) kalauzol el bennünket, aki adatbázis-adminisztrátori szerepkörben, informatikai tanácsadóként dolgozott számos ügyféllel. Wisdom szerint a felhőben „élő” adatok felügyeletével kezdődnek a bajok. Ugyanis hiába van a cloudban az információ, továbbra is a cég felel az adatok integritásáért és biztonságáért - ráadásul úgy, hogy közben gyakorlatilag semmilyen ellenőrzése nincsen azon hardver(ek) felett, amin tárolódnak. Drámaian visszaeső teljesítmény? Rendszerösszeomlás? Hibás biztonsági mentések? Talán nem a cég hibája, de az biztos, hogy az ő problémája.

„Egyik kliensem teljes cloud farmja egyetlen hibás alaplap miatt omlott össze. A lemezköteg is tönkrement. Minden szervert, beleértve az adatbázist kiszolgálót, nulláról kellett felépíteni. Az egész informatikai infrastruktúra lehalt egy teljes hétre, eddig tartott a szerverek újratelepítése és az adatok visszaszerzése” - számolt be minden rendszergazda rémálmáról a szakember. Wisdom nagy szerencséjére a vállalat készített egy különálló gépre is biztonsági mentést - enélkül igazán nagy pácban találták volna magukat.

Más veszélyek is leselkednek a felhőalapú adattárolásra... a folytatásért kattintson!

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.