A Windows 8 éve lehet a Microsoftnál

Dávid Imre

2011. december 21., szerda 16:03

Az idei év nem hozott sok újdonságot a Microsoft felhasználói számára. A céget sokan kritizálták a táblapiacról való "igazolatlan hiányzása", nehézkes cloud stratégiája és a Windows-mobilok rossz eladási mutatói miatt. Közben csendben döntögették a bevételi rekordokat; a szakértők szerint már 2012-re és a Windows 8 bevezetésére készültek.

A Microsoft a kritikusok össztüze és a lanyha PC-eladások ellenére remekül teljesített: a 2011-es üzleti évet 69,9 milliárd dolláros rekordbevétellel zárták. A Windows a piaci nehézségek dacára még mindig masszív bevételeket termel, jól fogy az Xbox és az Xbox Kinect, és az Office, a SharePoint, az Exchange, a Lync, valamint a Windows Server licencek is kelendőek az üzleti felhasználók körében.

Újabb nyereséges évet zártak, ám - miután egyre népszerűbbé válnak a felhasználók saját eszközeire építkező vállalati rendszerek és a költségkímélő felhőmegoldások - előbb-utóbb lépniük kell, ha nem akarnak menthetetlenül lemaradni az asztali gépekről mobil eszközökre váltó consumer és vállalati piacon.

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb erőforrásokat fektetnek a felhőszolgáltatások fejlesztésébe: az Office 365, a Dynamic CRM Online és a Windows Azure a cég „késői belépője" ellenére is biztató adaptációs mutatókat produkál. Mobilra is fejlesztenek: ezt mutatja, hogy rövidesen iPaden és iPhone-on is elérhetőek lesznek az olyan Office-alkalmazások, mint a OneNote vagy a Lync. Az elemzők szerint jó az irány; a cloud-szolgáltatások átsegíthetik a vállalatot az elkövetkező, minden bizonnyal komoly kihívásokat tartogató éveken.

Iparági megfigyelők szerint a 2012-es év legnagyobb feladata a Windows 8 piacra vezetése lesz a Microsoft számára. „Mindenképpen ki kell építeniük a hadállásaikat az iPaddel szemben" - vélekedett Wes Miller, a Directions on Microsoft elemzőcég alelnöke.

Miller szerint a Windows 8 már csak azért is kiemelten fontos a gyártó számára, mert az operációs rendszer sikere vagy bukása a cég többi termékének eladásaira is közvetlen hatással lehet. Az Office 2010 például minden elterjedtsége ellenére is könnyen áldozatává válhat a poszt-PC világ gyorsan változó trendjeinek

Cikkünk folytatódik, a további részleteket itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.