Alábecsülték Kínát?

TK

2011. december 1., csütörtök 22:53

Kína nukleáris arzenálja a többszöröse lehet a korábban becsültnek – írta egyetemi hallgatók hároméves kutatásának eredményére hivatkozva a brit The Telegraph és a The Washington Post internetes kiadása.

A tanulmány szerint a kínai nukleáris robbanófejek száma a korábban becsült 80-400 helyett akár háromezer is lehet. Ezeket állítólag a föld alatti nagy fal, egy kiterjedt alagútrendszer rejti.

A Georgetown Egyetem hallgatói Phillip A. Karber egykori Pentagon-tisztségviselő vezetésével több száz gigabájtnyi online adatot fésültek át, rengeteg dokumentumot lefordítottak és számos szatellitképet dolgoztak fel. Ennek eredménye lett a 363 oldalas jelentés, amely az eddigi legnagyobb, nyilvánosan hozzáférhető anyag a témában. Bár a tanulmányt még nem adták ki, de a kongresszusban és a Pentagon köreiben már kézről kézre adják.

Karber 2008-ban egy bizottság önkéntes tagjaként lett figyelmes arra, hogy a Szecsuan tartománybeli pusztító erejű földrengés után sugárzásszakértők ezreit küldték a térségbe. Ezután jöttek a képek a furcsán beomlott hegyekről és a spekulációk arról, hogy alattuk lehettek atomfegyvereket rejtő alagutak. Több szakértő persze megkérdőjelezi a szokatlan, a Google Earth-höz, blogokhoz és a YouTube-hoz hasonló internetes forrásokon, valamint katonai naplókon, kézikönyveken és egy, a kínai tüzérségről szóló kínai dokudrámán alapuló kutatás eredményeit.

A legerősebb bírálat a leszerelésért küzdők köréből érkezett, akik aggódnak amiatt, hogy a tanulmány esetleg feleslegesen ad okot az atomfegyverek további fenntartására. A nukleáris fegyverek felszámolásáért harcolók eddig a két hidegháborús szuperhatalomra összpontosítottak, és az atomprogramjának részleteit titkoló Kínára nem sok figyelmet fordítottak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.