Assange menedékjogot kapott Ecuadortól

Dávid Imre

2012. augusztus 17., péntek 11:56, frissítve: péntek 14:08

Ecuador szerint fennáll a veszélye annak, hogy a WikiLeaks alapítóját az Egyesült Államokba deportálják, miután Nagy-Britannia átadta őt a svéd hatóságoknak. A britek az ecuadori nagykövetség diplomáciai státuszának visszavonásával fenyegetőznek.

Ahogy arról a ZDNet.com is beszámolt, az ecuadori elnök szerdán jóváhagyta a WikiLeaks-alapító Julian Assange menedékkérelmét. Ecuador szerint fennáll a veszélye annak, hogy Svédországból az Egyesült Államokba deportálják a WikiLeaks alapítóját. Assange-t szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolja a svéd ügyészség.

„Hatalmas veszélynek lenne kiéve”

Ricardo Patiño, a dél-amerikai ország külügyminisztere csütörtökön jelentette be, hogy Rafael Correa elnök megadta a menedékjogot Assange-nek. Indoklása szerint fennáll a veszélye annak, hogy amennyiben a jogvédőt az Egyesült Államokban bíróság elé állítják, sérülhet a tisztességes eljáráshoz való joga.

„Mr Assange hatalmas veszélynek lenne kitéve és a személyes biztonsága sem lenne szavatolható” - húzta alá Patiño, aki hangsúlyozta: sem Nagy-Britannia, sem pedig Svédország nem garantálta, hogy az aktivistát nem adják át az Egyesült Államoknak.

Assange június óta Ecuador Knightsbridge-i nagykövetségén vendégeskedik. Azután kért menedékjogot az országtól, miután a brit legfelsőbb bíróság helyben hagyta azt a korábbi határozatot, amelynek értelmében a londoni hatóságok kiadhatják őt Svédországnak.

Kutyaszorítóba került

A WikiLeaks vezetője attól tart, hogy a svédek átszállítását követően azonnal az Egyesült Államokba irányítanák őt, ahol a hírhedt Espionage Act alapján perbe foghatnák. Assange ellen a 2010-es Cablegate miatt indítottak hajtóvadászatot az amerikaiak, amikor a kiszivárogtató oldal több százezer bizalmas diplomáciai táviratot tett közzé.

Ecuador „szabad elvonulást” kért Assange-nak, ám ezt – ahogy azt a Foreign and Commonwealth Office ZDNet-nek nyilatkozó tisztviselője is megerősítette – kereken elutasították a britek.

Korábban a Metropolitan Police illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy Assange-t, aki óvadék ellenében van szabadlábon, abban a pillanatban őrizetbe veszik, amint kiteszi a lábát a követségről. A brit kormány állítólag követsége diplomáciai státuszának visszavonásával is megfenyegette Ecuadort, amiért befogadták a jogvédőt.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.