Az IT-munkák legalja

Szilágyi Szabolcs

2012. április 17., kedd 14:57, frissítve: kedd 15:34

Amit már senki sem vállal el szívesen – nem ok nélkül. Döglött csótányok, áramütés, kémkedés, mesterlövészek és egyéb kihívások.

Azt hiszi, a legalja munkát végzi? Halászott már ki döglött csótányokat lestrapált PC-kből, kémkedett felsőbb utasításra kollégái után, került már áramütés-veszélybe szerverszerelés közben, próbált már mesterlövészek célkeresztjében hálózatot építeni? Ha bármelyikre igen a válasz, akkor is érdemes velünk tartani – alámerülünk az IT munkák legmélyebb poklába. Cikksorozatunk az Inforworld nyomán készült.

Higiénia és rendszermérnök

Sörösdobozok, élelmiszer-csomagolópapírok, cigarettacsikkek, penészes kenyér, csótányok. Olyan dolgok, amikre az ember egy szemétlerakatban számít - nem pedig egy leselejtezett számítógépben. Ám van, aki ezzel kénytelen nap, mint nap szembenézni. Például Chomroeun "C-Ron" Sith, aki a Redemtechnél dolgozik műszaki ellenőrként. A cég a Fortune 500 lista vállalatai által elavultnak minősített, leselejtezett hardvereszközeinek feldolgozásával foglalkozik: alkalmazottai megvizsgálják, mit lehet még megmenteni a lestrapált konfigurációkból, és mit kell végleg átadni az enyészetnek (remélhetőleg nem Afrikába, hanem egy veszélyesanyag-kezelő üzembe). Ez nem az a munka, amit el lehetne telefonon keresztül végezni...

Sith - akinek egyébként semmi köze a Star Wars-hoz - becslése szerint nagyjából a rendszerek fele még életre kelthető és újra értékesíthető olyan helyeken, ahol nincsen szükség nagy számítási teljesítményre. A gépek másik felét azonban újra kell hasznosítani, de mielőtt erre sor kerülhetne, természetesen át kell vizsgálni őket belülről, és ki is kell takarítani a masinákat. Itt válik igazán mocskossá a feladat...

Érdekli, milyen rémségeket találnak a számítógépekben? Kattintson a folytatásért!

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.