Borulhat a számítástechnika legfontosabb alaptörvénye?

Dávid Imre

2012. május 2., szerda 15:36, frissítve: szerda 15:39

Egy világhírű elméleti fizikus szerint az Intel-társalapító Gordon Moore által felállított törvény, a Moore's Law tíz éven belül megcáfolja önmagát. Véget érhet a szilícium-kor?
Michio Kaku

Michio Kaku, a New York-i City University világhírű professzora szerint szerint tíz éven belül a fejük tetejére állnak a számítástechnikai fejlődés legfontosabb alapvetései. Az elméleti fizikus egy, a BigThink.com-nak adott videóinterjúban nyilatkozva kijelentette: Gordon Moore, az Intel társalapítója tévedett, amikor azt jövendölte, hogy kétévenként megduplázódik az egyetlen szilíciumszeleten elhelyezhető tranzisztorok száma.

Moore 47 évvel ezelőtt, 1965-ben tette sokat idézet kijelentését: a Moore törvénye (Moore's Law) néven elhíresült elméletet a számítástechnika egyik kulcsszabályaként tartják számon a szakemberek. Ha Kakunak igaza van, az az informatikai evolúció egészére alapvető hatással lehet.

Összefogtak a gyártók a "jövő chipjének" kifejlesztéséért

IBM: hamarosan érkezik a grafén-chip

Biológiailag lebomló tranzisztorok, akár emberi fehérjéből

„A Moore's Law tíz éven belül összeomolhat – jelentette ki a fizikus. – Ez tény, első jeleit már most is tapasztalhatjuk. A számítókapacitás (...) exponenciális növekedése a hagyományos szilíciumtechnológia korlátait figyelembe véve egész egyszerűen fenntarthatatlan.”

Kaku szerint – és ezen véleményét több tudóstársa is osztja – a ma használt félvezető-technológia legnagyobb problémái a túlmelegedés és a szivárgás. „Ez a legfontosabb oka annak, hogy a szilíciumkorszak előbb-utóbb véget ér” –- mondta a professzor.

A szakemberek szerint könnyen meglehet, hogy Kaku kijelentéseinek hátterében nem annyira a saját megalapozott szakmai véleménye, mint inkább a sajtópolémia kiprovokálásának igénye áll. Egyes tudósok és iparági elemzők évek óta hajtogatják: Moore törvénye előbb vagy utóbb érvényét veszti – ám a gyakorlati tapasztalatok rendre megcáfolják őket.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.