Csökkentenék a varjúkárokat

BL

2011. december 5., hétfő 15:20

Egy év elteltével is felismerték a tárolók színeit a varjak, amelyek egy japán tanulmányban sikeresen választották ki, hogy melyik tartály rejtette korábban a finomságokat.

A kutatást a Chubu Electric Power elnevezésű energiaipari cég támogatta, mert a varjak sok problémát okoznak a vállalatnak azzal, hogy az áramelosztó tornyokra rakják fészkeiket. Kísérleteikben a kutatók először megtanították a varjaknak, hogy a piros-zöld fedelű edényben van étel, a kék-sárga fedelűben azonban nincs. A tréning végére legalább 80 százalékos biztonsággal választotta ki minden madár a megfelelő tárolót.

Ezt követően nem láthatták máskor a kísérleti tárgyakat, csak amikor egy, kettő, három, hat, tíz, illetve tizenkét hónap elteltével megismételték a próbát. Kiderült, hogy a varjak háromnegyede még egy év elteltével is ugyanolyan biztonsággal találta meg az ételt rejtő edényt, mint a kiképzés végén.

Az Animal Cognition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményeik segíthetnek csökkenteni azokat a károkat, amelyeket a nagy létszámú varjúcsapatok okoznak a Japán nagyvárosokban. Tokióban például egy 2010-es felmérés szerint csaknem 21 ezer varjú él, nagyrészt a háztartási hulladékon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.