Ennyit ér a Facebook

Szilágyi Szabolcs

2012. május 4., péntek 08:41, frissítve: péntek 08:43

Kiderült, valójában mennyire taksálják a vállalatot. Jó pár milliárd dollárt "csökkent" az értéke, az utolsó becsléshez képest.

Tekintve, hogy alig két hét választ el bennünket a közösségi oldal üzemeltetőjének IPO-jától, egyre fokozódik az érdeklődés a tervezett nemzetközi részvénykibocsátás kapcsán. Amint arról tegnap írtunk, május 18-a lesz a nagy nap; egyes elemzők szerint 100 milliárd dollárra értékelik a céget, mások szerint viszont egy lyukas garast sem ér. Nos, azt nem látjuk előre, hogy miként alakul a részvényárfolyam a nyáron vagy még később, de az kiderült, hogy a jelenlegi tulajdonosok mennyiért kívánnak megválni papírjaik egy részétől a kereskedés kezdetén.

A kezdőárat 28 és 35 dollár közé lőtték be, olvasható a vállalat hivatalos beadványában. Ez azt jelenti, hogy a cég értékét valahol 60 és 75 milliárd dollár közöttire taksálják, ami jelentősen alatta van a korábban jósolt 100 milliárd dollárnak. De még ha az alsó határon is kerülnek forgalomba a papírok, a Facebook akkor is új rekordot állít fel: soha nem került még sor ilyen nagy értékű IPO-ra internetes cég részéről.

Ha feltételezzük, hogy valahol középárfolyamon kerülnek eladásra a részvények, akkor ezzel durván 10,6 milliárd dollár tőkére tesz szert a közösségi hálózat üzemeltetője. Az értékesíteni tervezett közel 340 millió darab papírból valamivel több mint 30 milliót Mark Zuckerberg, a cég alapítója tervez eladni, így várhatóan milliárdossá válik.

Facebook Mark Zuckerberg

Milliárdos leszek?

Lehet, még éppen jókor fente élesre kaszáját, hiszen az idei év első nyilvános pénzügyi eredményei némiképp szerényebb növekedésről tanúskodnak, mint a tavalyiak. 2012 első negyedévében 12 százalékkal csökkent a profit 2011 hasonló időszakához képest. Mindazonáltal a felhasználói tábor folyamatosan növekszik, március 31-én a becslések szerint a közösségi hálózat már több mint 900 millió internetezőt tudhatott regisztrált tagjai között. Ezzel a tempóval idén nem csak Zuckerbergnek, hanem a Facebooknak is meg lesz az első milliárdja.

Ön venne részvényt? Ossza meg véleményét velünk!

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.