Hackerekből hadvezérek?

Dávid Imre

2012. július 17., kedd 09:26, frissítve: kedd 09:29

Az Egyesült Államok kormánya csak a "törvényen kívüli" hackerek segítségével nyerheti meg a terroristák elleni kiberháborút. Ahelyett, hogy leültetnék, inkább sorozzák be őket, hangzik a szakértői vélemény.

John Arquilla, az Egyesült Államok egyik legismertebb és legelismertebb védelmi szakértője, a cyber warfare (kiber hadviselés) kifejezés megalkotója szerint országa csak és kizárólag a hackerek segítségével nyerheti meg a terroristák elleni online háborút. Arquilla szerint itt lenne az ideje, hogy a kormány igénybe vegye ezeknek a magasan képzett internetes szakembereknek a szolgálatait – ahelyett, hogy ahogy mostanában divat, hajtóvadászatot folytat ellenük, és minden adandó alkalommal a bíróság elé rángatja őket.

A szakember úgy véli, ha a kormány „online hadászati stratégákként” alkalmazta volna az elit hackereket, az USA már rég megnyerhette volna a terrorellenes háborút. Arquilla a Guradiannak adott vasárnapi interjújában az FBI egyik vezetőjének nyilatkozatára reagált, amelyben a Szövetségi Nyomozóiroda magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nem áll nyerésre” a hackerháborúban.

 • Öntörvényű programok háborúja?
 • Az Anonymous a világ "legbefolyásosabb embere" (?)
 • Kínában gyártott hardverek - Amerika végveszélyben?
 • Lassan kiszorulunk a webről
 • A Naval Postgraduate School (NPS) professzora és a Pentagon Pentagon Information Operations Center for Excellence volt direktora szerint az erőviszonyok egycsapásra megváltoznának, ha „outlaw-ból seriffé” képeznék a tehetséges kódtörőket és autodidakta biztonsági szakembereket:

  Arquilla szerint az Egyesült Államok alaposan lemaradt a kiberhadászati versenyben; egy új „Bletchley Park” létrehozására volna szükség, hogy a most illegalitásban működő komputervarázslók és kódtörők az amerikai kormány szolgálatába állva felkutathassák, feltérképezhessék és szétzúzhassák az ellenséges hálózatokat. „A legtöbb hacker, akit ismerek, mindent megtenne azért, hogy elpusztítsa az Al-Kaidát” - jelentette ki a neves szakértő.

  A szerkesztő ajánlja

  Majláth Ronald

  Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

  Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

  MN

  Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

  Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

  Zord Gábor László, László Dávid

  Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

  A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

  Arday Attila

  Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

  Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.