Hírességek a Sinán

TK

2011. december 4., vasárnap 15:47

Egyre nő a Sina mikroblogon regisztráló nyugati sztárok száma – a színészeken, sportolókon kívül politikusokkal is mind gyakrabban találkozni a kínai közösségi oldalon.

A november végi hivatalos adatok szerint a 300 milliót is meghaladja a regisztrált mikrobloghasználók száma Kínában. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden ötödik kínai, a 485 millióra becsült internetező pedig csaknem kétharmada aktív a közösségi kommunikáció ezen csatornáin. „Aki számít, az fent van a Sinán” – mondják gyakran a kínai fiatalok, de a számok magukban is jól mutatják: a „kínai Twitter” immár a szociális élet, a mindennapok megkerülhetetlen részévé vált.

A kelet-ázsiai ország két legnagyobb mikroblogja a Sina és a Tencent, s bár egyre élesebb a rivalizálás a két szolgáltató közt, a Sinának vitathatatlanul nagyobb szerep jut. Ennek oka, hogy versenytársánál egy évvel korábban, már 2009-ben elindult, ezen túl a Sina.com-on blogot vezető kínai hírességeket – színészeket, sportolókat, írókat – is sikerült a mikroblogra átcsábítani, őket pedig rajongók milliói követték.

Az elmúlt időszakban megszaporodott a nyugati hírességek száma is az egyelőre kizárólag kínai nyelvű Sinán, felismerve a mikroblog egyre nagyobb szerepét a kínai közéletben. Az ismert nyugati személyiségek közül legutóbb november elején, a pekingi látogatása előtti napokban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója regisztrált a mikroblogon. Lagarde globális tárgyalásainak állomásairól jelentkezik angol nyelven, és egy hónap alatt már több mint 150 ezer követőt szerzett.

Szintén kínai látogatását megelőzően regisztrált az Európai Bizottság elnöke. Herman Van Rompuy május óta kínai névvel, angolul közli gondolatait, naponta akár többször is, követőinek száma a 185 ezret közelíti. Szerepe hiánypótló is, az Európai Uniónak ugyanis nincs külön fiókja.

Los Angeles kínai származású, de az Egyesült Államokban született polgármestere, Ed Lee ugyancsak a Sina tagja, kihasználva, hogy a mikroblognak az Egyesült Államokban már több mint 450 ezer felhasználója van. Az amerikai hírességek táborát erősíti Bill Gates is, akinek már csaknem 2 millió 200 ezer követője van. A Microsoft egyik alapítójának bejegyzései főleg globális problémákról, szegénységet, betegséget, energiaügyeket illető kérdésekről szólnak.

Már csaknem egy éve a Sina tagja Tom Cruise is, akit több mint hárommillió kínai rajongó követ. A sztár és csapata igen aktív, csaknem minden nap jelentkezik, az elmúlt hónapokban túlnyomórészt kínai nyelven.

A sportolók közül a már visszavonult brazil futballzseni, Ronaldo a Sina felhasználója, akinek számos fotója és kínai nyelvű bejegyzései ellenére is csupán 2500 követője van. A teniszsztár Maria Sharapova ennél népszerűbb, mintegy 140 ezer rajongóval, igaz, kínai riválisának, Li Nának több mint 3,2 millió követője van.

A sztárokon kívül egyre több cég is kihasználja a mikroblog közösségi szerepét. Az elmúlt hónapokban a Coca Cola, a Louis Vuitton, az Unilever, a Gucci, a Burberry, a Starbucks, a L’Oreal, a Nike sorra nyitotta meg felhasználói fiókját, hogy ezáltal is közelebb kerüljön a kínai vásárlókhoz.

Hogy a külföldi vállalatokat segítse, a Sina nemrég bejelentette, nemsokára elindítja a mikroblog angol nyelvű verzióját. Az újítással nemcsak a vállalatok, de a nyugati hírességek száma is többszörösére nőhet majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.