Hol van 4G?

Szilágyi Szabolcs

2012. július 2., hétfő 09:18, frissítve: hétfő 09:22

Csak ígérgetnek a szolgáltatók, vagy tényleg felpörgött a mobilinternet?
Ugyan a távközlési különadó jelentősen csökkentette a hazánkban tevékenykedő szolgáltatók profitját, és így a hálózatfejlesztésre is jóval kevesebb jutott, azért mégis beszámolhatunk előrelépésekről ezen a téren is. A minap a T-Mobile-tól kaptunk közleményt, miszerint „Már a Balatonnál is elérhető a T-Mobile 4G/LTE mobilinternet szolgáltatása”. Ennek kapcsán a szolgáltató büszkén hirdeti, hogy: „A T-Mobile - Magyarországon elsőként és eddig egyetlen szolgáltatóként - idén január 1-jén indította el 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatását Budapesten. A szolgáltató a nyár során Budapest agglomerációjába és több vidéki városba is elviszi a 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatást, és folytatódik Budapest lefedése is. Jelenleg kültéren­ Budapest lakosságának 98%-a, beltéren 73%-a számára elérhető a 4G/LTE szolgáltatás.”

Állítani persze könnyen lehet bármit, éppen ezért olvasóink segítségét kérjük, igazolják vissza (vagy cáfolják meg), hogy a német anyacég leányának 4G-s szolgáltatása mennyire gyors, elérhető, stabil. Rossz ómen ugyanakkor, hogy a Google keresőjébe a „mobiltelefon” és a „lefedettség” szavak beütésével elsőként felbukkanó T-Mobile oldalon ugyan elméletileg a GSM, a 3G és a 4G lefedettségről is információt kaphatnánk, ám a linkekre kattintva csak 404-es hibával találkoztunk (ugyanakkor a baloldali menüből kattintgatva már a szemünk elé tárulhat a kívánt információ).

Ezzel szemben a Vodafone lefedettségi térképe működik, méghozzá igen részletesen (itt megtekinthető). A brit gyökerekkel bíró vállalat még márciusban tájékoztatta az érdeklődőket, miszerint „hazánk több mint 9 millió lakosának nyújt hozzáférést a szélessávú mobilinternet használathoz otthonában, munkahelyén, szabadidejében és útközben 21 mbit/sec, sőt 101 településen – beleértve a fővárost is – ennek duplájával, azaz 42 mbit/sec elméleti sebességgel”. Esetében azonban 4G-ről még nem beszélhetünk, bár a szolgáltató azért készül a jövőbeni átállásra is. Ismertetője szerint a Vodafone hálózatába épített eszközök LTE (4G) képesek, az viszont kevésbé jó hír a gyors mobilinternetre vágyóknak, hogy „középtávon elsősorban arra törekszik a szolgáltató, hogy a fogyasztók számára valós előnyöket nyújtó, a gyakorlatban valóban elérhető szolgáltatásokat kínáljon ügyfeleinknek. A 2012-es év nagy kihívása, hogy a 2G-s felhasználók tábora 3G-s készülékekre, okostelefonokra váltson”.

És hogy mi a helyzet a skandinávokkal? A Telenor 3G-s lefedettségi térképe szerint a nagyvárosokban elérhető a szélessáv, de 4G-re egyelőre még ennél a szolgáltatónál sem várhatunk. A vállalat legutolsó hálózatfejlesztési híre a budapesti metró „3G-sítése”, így a föld alatt is elérhető vált - legalábbis elméletben - a 42 mbps-os adatátviteli sebesség.

Telenor lefedettségi térkép

Telenor lefedettségi térkép, 2012. június

Átfogó képet egyébként a hazai helyzetről az NMHH ad, melynek térképei PDF formában itt tekinthetők meg.

A telefonadó hazavágta a fejlődést?

Elkeserítő azzal szembesülni, hogy míg hazánkban a T-Mobile az egyetlen a három független szolgáltató közül, amelyik már elindította 4G szolgáltatását, addig például Ausztriában négy szolgáltatónál is elérhető a legszélesebb mobilsáv. Aki részletesebben is kíváncsi, hogyan áll régiónk, Európa vagy a világ többi része, ezen a linken körbenézhet.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.