Ilyen is lehetett volna az iPhone és az iPad

Dávid Imre

2012. július 30., hétfő 18:00, frissítve: hétfő 18:02

Az Apple-Samsung szabadalmi per dokumentumai között néhány, a korai iPhone- és iPad-prototípusokról készült fénykép is szerepel. Az eszközök sokat változtak, mire a boltokba kerültek.
Nyolcszögletű Kerek Erdő... Elnézést, iPhone-prototípus

Az Apple újabb dokumentumokat csatolt a Samsung ellen indított szabadalmi perének anyagához, amelyek között néhány igen izgalmas, a korai iPhone- és iPad-prototípusokról készült fotó is szerepel.

A gyártó számos különféle formatervet készíttetett népszerű okostelefonjához és táblagépéhez. Az egyik, 2006-ban elkészített „Sony-szerű” prototípus feltűnően hasonlít a 2010-ben bemutatott iPhone 4-hez; az iPad egyik kereskedelmi forgalomba soha nem került változatát pedig kihajtható támasztékkal látták el.

 • Az Apple összes terméke szabadalomsértő?
 • Az Apple beperelte a Samsungot
 • Megegyezhet az Apple és a Proview
 • Az iPad 3 sikere segítheti az Apple-t
 • Kitámasztós iPad és nyolcszögletű iPhone

  A „X9 #4” jelölésű iPad-prototípusról készült fotón egy kihajtható, a hátlaphoz rögzített kar is látható, amelynek révén képkeret-szerűen megtámaszthatóvá vált az eszköz. Egy másik fénykép is előkerült, amelyen ugyan nem szerepel a sztenderd, de a tábla hátoldalába mart mélyedés egyértelműen arra utal, hogy ezt a típust is hasonló megoldással látták el. További fotókat is benyújtottak a bírósághoz: az egyiken például egy középen vastagabb, a szélei felé vékonyodó iPad látható.

  Az első iPhone tervek is érdekes megoldásokat mutatnak. A „boeing v6” kódnevű, nyolcszögletű modellt például lekerekített sarkokkal, fekete előlappal és fehér, domború hátlappal látták el; de olyan prototípus is készült, amelyik jóval hosszabb és vékonyabb, mint a 2007-ben bemutatott klasszikus iPhone.

  "Sony-szerű" telefonok

  Az Apple már a múlt héten is benyújtott egy adag, az első iPhone- és iPad designok megtervezésével kapcsolatos dokumentumot a szabadalmi perben illetékes kaliforniai bírósághoz. Az iratok tanúsága szerint a cég Sony-szerű” telefonokat rendelt a tervezőktől: az elkészült formatervek között több olyan is szerepel, amelyek feltűnően hasonlítanak a 2010-ben bemutatott iPhone 4-re.

  A dokumentumok között az iPhone nyitóképernyőjének egyes tervei is szerepelnek. Jól látható, hogy egyes ikonok – mint például az időjárás és a tőzsdei widget, a számológép, illetve a Safari böngésző piktogramja – gyakorlatilag az első terveknek megfelelő, változatlan formában jelentek meg a kereskedelmi változatban. Másokat azonban alaposan átterveztek: így az iPod-gombot és a Galéria-ikont is.

  A szerkesztő ajánlja

  Molnár Csaba

  El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

  Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

  Pápay György

  Pápay György

  Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

  A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

  Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

  Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

  Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

  Stier Gábor

  „Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

  Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.