Közösségi élet a 21. században

Meixner Zoltán

2012. február 28., kedd 11:00

Minden 7 online percből 1-et a Facebookra szánnak az internetezők. Cikkünkből kiderül, hogy milyen közösségi szolgáltatások követik még a sorban.

A comScore piackutató cég már tavaly decemberben közzétette, hogy minden 7 online percből 1-et a Facebookra szánnak az internetezők. A FB első helye megdönthetetlen, de az utána következő sorrend kissé meglepő. A második ugyanis holtversenyben a Tumblr mikroblog-szájt és a Pinterest képmegosztó. Őket követi a Twitter, aztán a LinkedIn, a Myspace és csak utánuk kullog a Google+.

A helyezéseket azonban befolyásolja a felhasznált eszköz is. Míg ugyanis a Twitter-használat alacsonyabb a számítógépeken, de magasabb az okos telefonokon, a Tumblr és Pinterest esetében ez a tendencia éppen fordított. A 2012 januárjában felvett adatok szerint a PC-userek átlagosan 405 percet töltöttek a Facebookon abban a hónapban, a Tumblrre és a Pinterestre 89-89 perc jutott, a Twitterre 21 perc, a LinkedInre 17, a Myspace-re 8, és a Google+-ra mindössze 3 perc.

Közösségi hálózatok versenye
A Facebook kemény magja
Trükkös hirdetések a Facebooktól
Google vs. Facebook - számokban
Gyorsul a Google+ növekedése

A Google+ teljesítménye gyalázatosan gyenge. A Facebook 845 millió aktív felhasználót tart nyilván, míg a Google+ 90 milliót. A két szám nem fedi teljesen egymást, mert a Facebook csak azokkal számol, akik az elmúlt 30 napban valamilyen aktivitást mutattak a szolgáltatás felületén, míg a Google+ a regisztrált felhasználókat tartja nyilván. Utóbbiak pedig a felmérés szerint igen keveset törődnek Google+-os accountjukkal. Feltételezhető, hogy sokan kíváncsiságból regisztráltak, majd ennyiben is maradtak. A Google+ ettől függetlenül növeli mind az inaktív, mind aktív felhasználói számát. Sőt a rendszeres felhasználói általában nagyon szeretik. De kérdés, hogy ez elég lesz-e, hogy valaha is versenypozícióba kerüljön a Facebookkal.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.