Mégsincs gyerekmunka a Samsungnál?

Szilágyi Szabolcs

2012. augusztus 10., péntek 09:59, frissítve: péntek 11:45

Máris cáfolták a két nappal korábbi vádat.

Amint arról mi is írtunk, a Samsung egyik beszállítójánál, a kínai HEG Electronicsnál helyi munkavédelmi szervezetek a megengedettnél fiatalabb munkavállalókra bukkantak. A nyomozók a június-július hónapot töltötték a cégnél alkalmazottként, ez idő alatt 16 éven aluli munkásból hetet regisztráltak, egyikük mindössze 14 éves volt. Ők mindössze óránként egy óráért robotolnak, nem ritkán napi 10-11 órán keresztül, heti hat napon át, csak azért, hogy a multinacionális vállalatok lejjebb szoríthassák költségeiket, állították a jogvédők.

Nem olyan fiatal, mint amilyennek látszik? (képünk illusztráció)

 • A Samsung beszállítója fiatalkorúakat dolgoztat
 • Apple vs. Samsung! Lesz vége??
 • A helyi hatóságok azonban máris megcáfolták a gyerekmunkára vonatkozó vádakat. A fent említett hét főből kettő nem is volt annyira fiatal (19 évesek), a másik öt pedig 16 és 18 év kor közötti. Ez pedig a helyi törvények szerint már az a kor, amelyben legálisan munkát vállalhatnak a tinédzserek. A kormányzati vizsgálat emellett azt is kiderítette, hogy a HEG betartotta a munkajogi törvényeket, megfelelő összegű bért fizet, és nem kényszeríti túlórára alkalmazottait. A HEG Electronics szóvivője pedig azt nyilatkozta a mai napon, hogy vállalata sosem alkalmazott a törvényben rögzítettnél fiatalabb korú munkavállalót.

  Az ügyet kirobbantó China Labor Watch blogbejegyzésben visszautasította a kínai hatóságok vizsgálatának eredményét. Szerintük a vállalat megpróbálja eltitkolni a visszásságokat.

  A Samsung maga is küldött vizsgálócsapatot beszállítójához, ám ők egyelőre még nem rendelkeznek új információval az esettel kapcsolatban. Ugyanakkor nem feltétlenül kell más eredményt várni a dél-koreaiaktól sem, mivel a Samsung emberei idén már két külön alkalommal is megvizsgálták a HEG által biztosított munkakörülményeket, és abban nem találtak semmi kivetnivalót.

  A szerkesztő ajánlja

  Hutter Marianna

  Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

  A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

  Kuthi Áron

  Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

  Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

  Koncz Tamás

  Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

  Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

  Vég Márton

  Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

  A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.