Melyik Windows ellenállóbb a vírusokkal szemben?

Kristóf Csaba

2012. május 24., csütörtök 11:08, frissítve: csütörtök 11:15

Kiderült, hogy nem a Windows XP van a legrosszabb helyzetben.

Böngészőkiegészítőkre kaptak rá a vírusírók

Nem a Windows a legfőbb bűnbak

Lendületesen kezdi az évet a Microsoft

Malware hálózatok - milyen harcmodort válasszunk?

A Microsoft kiadta a 2011 második félévére vonatkozó, részletes biztonsági jelentését, amelyben a különféle védelmi alkalmazásaiból és szolgáltatásaiból gyűjtött statisztikai adatok alapján vont le következtetéseket egyes védelmi területekre vonatkozóan. Így beszámolt a vírushelyzet alakulásáról, a sérülékenységekkel kapcsolatos problémákról, az online csalásokról valamint az adathalászok és a spammerek tevékenységeiről. Most a sérülékenységekkel kapcsolatos megállapításokat vesszük közelebbről is szemügyre, ugyanis azok számos érdekességgel és tanulsággal szolgálnak.

A Microsoft a tanulmányában külön foglalkozott a Windows operációs rendszer napjainkban legtöbbet használt verzióinak biztonsági szempontból történő összevetésével. Igyekezett megállapítani, hogy az egyes Windows változatok közül melyek azok, amelyek leginkább kiszolgáltatottak a fenyegetettségekkel, biztonsági résekkel szemben.

Beelőzött az XP

A biztonsági cégek, sőt több esetben a Microsoft is azt szokta hangoztatni, hogy az újabb operációs rendszerek, alkalmazások a biztonságosabbak. A mostani felmérés ugyanakkor erre némileg rácáfolt, ugyanis a Windows XP-től a Windows 7-ig bezárólag megvizsgált egyes verziók közül nem az XP lett a legtöbb kockázatot felvető rendszer. Ebből a szempontból a toplistát a Windows Vista SP1 vezeti, ami azt jelenti, hogy azoknak a felhasználóknak kell leginkább résen lenniük, és a legtöbb kockázattal számolniuk, akik a Windows e kiadását használják. A vállalat adatai azt mutatják, hogy a Vista SP1 17-százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződik meg, mint egy Windows XP SP3 alapú rendszer. A mostani megmérettetés során a legbiztonságosabb operációs rendszer a Windows 7 SP1 lett.

 

 

Forrás: Microsoft

A Microsoft szakemberei természetesen arra is kíváncsiak voltak, hogy miért pont a Vista SP1-et éri a legtöbb sikeres támadás, vírusfertőzés. A nagyobb időszakra vetített trendekből az derült ki, hogy a megfigyelt jelenségnek elsősorban ahhoz van köze, hogy a Microsoft 2011 júliusában leállította a Vista SP1 támogatását, és azóta nem ad ki ahhoz patch-eket. Vagyis a felhasználók nem kapják meg automatikusan azokat a hibajavításokat, amelyek szükségesek lennének a biztonsági kockázatok csökkentéséhez.

Forrás: Microsoft

A felmérésből kitűnik a Windows XP SP3 fertőzöttségi arányának csökkenése. A Microsoft szerint mindez többek között annak köszönhető, hogy tavaly elérhetővé tette azt a frissítését, amely némileg korlátozta azon kártékony programok - például a Conficker féreg - terjedését, amik a Windows AutoRun funkciójában rejlő lehetőségeket használják ki.

Andrew Storms, az nCircle Security biztonsági igazgatója szerint más okok is vannak a háttérben. Ezek közül a legfontosabb, hogy a kiberbűnözés is kezd áttérni a régebbi operációs rendszerek célkeresztbe állításáról az újabb kiadások ostromlására. Mindezt alátámasztja a Microsoft jelentése is, amiből kiderül, hogy a Windows 7 esetében kimutatható fertőzési arány valamelyest nőtt az elmúlt évben. Storms szerint ez azért sem meglepő, mert folyamatosan jelentek meg az újabb és újabb biztonság rések a Windows 7-en is, amelyek természetesen nem kerülték el a vírusterjesztők figyelmét.

Forrás: Microsoft

A Microsoft jelentése arra is rávilágít, hogy korántsem csak az operációs rendszerek frissítésével kell foglalkozni. Az elmúlt években ugyanis a kiberbűnözés taktikát váltott, és előtérbe helyezte a különféle internetes, irodai és multimédiás szoftverekben rejlő sérülékenységek kihasználását. A legtöbb exploit pedig a weboldalakat, illetve a webes alkalmazásokat sújtja.

Mit lehet tenni?

A Microsoft azt tanácsolta, hogy a Windows XP, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerek felhasználói a javítócsomagokat mindenképpen telepítsék fel annak érdekében, hogy a frissítéseket rendszeresen, automatikusan megkaphassák. Ebből a szempontból az XP SP3 vagy a Vista SP2 telepítése kiemelt fontossággal bír. Emellett pedig természetesen minden installált szoftver biztonsági frissítésére célszerű figyelmet fordítani.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.