Microsoft: alapjaiban megváltozó munkahelyek

Szilágyi Szabolcs

2012. július 31., kedd 10:19, frissítve: kedd 10:23

Legújabb felvásárlása révén átalakítaná mai, munkahelyről alkotott fogalmunkat az amerikai vállalat.

Alig néhány héttel a megállapodás bejelentését követően le is zárta a Perceptive Pixel (PPI) akvizícióját Redmond. A nagyméretű, érintésérzékeny, egyszerre több érintést is kezelni képes kijelzőket fejlesztő vállalat bekebelezésével a vállalat komoly fegyvert tudhat magánál a kollaborációs, azaz csoportmunka tevékenységek, találkozók és prezentációs eszközök piacán. A PPI az Office részleg részévé válik, alapítója, elnöke és műszaki izgatója, Jeff Han pedig közvetlenül a részleg vezetőjének, Kurt DelBenének fog felelni, ügyvezető igazgatói minőségben.

Perceptive Pixel

De miért is vár jelentős fejlődést a PPI akvizíciójától a Microsoft? Azzal, hogy a nagyméretű, érintésérzékeny kijelzők a munkahelyek általános kellékeivé válhatnak, a munkahelyek alapvetően változhatnak meg, írta Giovanni Mezgec, a Microsoft fent megnevezett divíziójának Lync-ért felelős igazgatója egy blogbejegyzésben. Ebből az aspektusból nézve a történteket, a Microsoft jelentős lépést tett a Cisco-val való összeakaszkodás irányába; utóbbi videokonferenciás és jelenléti (telepresence) megoldásaival évek óta dominálja ezt a szegmenst. A virtuális találkozók jelentősége a 2008-as válság kirobbanása óta nő, hiszen jelentősen lefaragható általa a találkozók költsége: nem feltétlenül van szükség hosszú és sokba kerülő utazásokra, ha azokra a cybertérben kerítenek sort.

Visszatérve a PPI-hez: a vállalat nagyméretű kijelzői többek között falakra lógatva használhatók, kézmozdulatokkal vagy érintőceruzával kezelhetők. Az a tény, hogy Mezgec számolt be hivatalosan a felvásárlás lezárásáról, előrevetíti, hogy elsőként a Lync lesz az, amelyik megkapja a PPI technológia támogatását (vagy fordítva - nézőpont kérdése). Vagyis az érintésérzékeny technika az azonnali üzenetküldéssel, jelenlétfigyeléssel, webes találkozókkal, videokonferenciákkal és IP-telefóniával egyaránt bíró redmondi megoldásban kamatoztathatja tudását először.

Perceptive Pixel

Először, de nem egyetlenként, hiszen kézenfekvő, hogy a Microsoft élni fog a kezébe került lehetőséggel a Metro kezelőfelület esetében is. A megújult Windows GUI kifejezetten érintésérzékeny eszközökhöz, tabletekhez és okostelefonokhoz készült.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.