Mit várunk egy windowsos tablettől?

Szilágyi Szabolcs

2012. június 19., kedd 09:40, frissítve: kedd 09:58

Bemutatta be első, nem x86-os alapokon nyugvó táblagépen futó operációs rendszerét a Microsoft. De vajon méltó-e figyelmünkre?

A Windows 8 még idei évre datált megjelenésével a Microsoft szakít a PC-központúsággal, de úgy támogatja az érintőképernyős eszközöket, hogy közben a „hazai pályát” sem radírozza le a palettáról. Ennek egyik eszköze a Windows RT nevű operációs rendszer, mely nem x86-os alapokon, hanem ARM processzorokat alkalmazó táblagépeken fut, melynek bemutatójára tegnap került sor Los Angelesben. Korábbi, nem hivatalos források szerint az Apple nyomán elindulva Redmond is saját hardverrel debütálna a piacon - ez nem is áll annyira távol a Microsofttól, elég csak eszünkbe juttatni a cég konzolgépeit. Előzetesen összeszedtük, mit is várnánk tőle.

Microsoft Surface tablet

Könnyű tartalombeszerzés

Az Apple és az Amazon mesteri szintre fejlesztette az általuk kínált fizetős tartalomhoz való felhasználói hozzáférést - rájöttek, hogy minél egyszerűbb megvenni egy digitális alkotást, annál inkább hajlamosak az internetezők kinyitni pénztárcájukat. A modellek azonban közel sem tökéletesek, elég csak a Google Play online áruházát megnézni, ahol zenéket ugyan lehet vásárolni, de filmeket például már csak kölcsönözni, televíziós műsorok pedig egyáltalán nem szerepelnek a kínálatban. Van tehát bőven keresnivalója még ebben a szegmensben a vállalatnak, elsősorban akkor, ha ki tudja aknázni korábbi tapasztalataiban rejlő előnyét.

Versenyképes ár

Itthon különösen árérzékenyek vagyunk, de az Egyesült Államokban sem lényegtelen szempont az, mennyibe kerül egy termék. A nemrég zajlott Computexen több Windows 8-as tabletet is láttunk, de pontos árakat egyetlen esetben sem közöltek a gyártók. Még ha az iPaddel ebből a szempontból könnyebb is versenyezni, az olcsó androidos készülékek bizony okozhatnak fejtörést Redmondnak. Különösen úgy, hogy a gyártóknak 80-90 dollárt kell fizetniük a Windows RT OEM változatáért - ezt értelemszerűen be kell, hogy építsék táblagépeik árába.

Jobb tudás

Noha az iPad egy remekül összerakott készülék, vannak hiányosságai. Igyekeztek is az androidos megoldások betömködni ezeket a réseket, ám a Google-vonalon más tényezők zavarták meg az összképet. Így tehát a tökéletes tabletre még mindig várunk - a Microsoft ezt elhozhatja nekünk. Mi kell ehhez? Minimum 32 GB beépített memórialapú tároló, legalább HD-s képernyőfelbontás, és az sem ártana, ha a ma elterjedt 1 GB-nyi operatív tár helyett inkább 2 GB memóriakapacitással rukkolna elő a Microsoft.

Multitask, de igazán

Alapvető felhasználói igény, hogy ne csak egy program futhasson egyszerre - nagyon leegyszerűsítve ezt hívják multitasknak. Ugyanakkor számos hordozható készülék bizony csal, nem igazi megoldást kínál, mivel a háttérbe kerülő program „befagy”, azaz nem folytatja működését, amíg más alkalmazás aktív. Ennek okai technikai kihívásokra és az energiaéhség csökkentésére vezethetők vissza, tény ugyanakkor, hogy rontja a felhasználói élményt. Gondoljunk csak arra, hogy azért nem futhat a háttérben tovább a zenelejátszás, mert szeretnénk leveleinket megnézni.

Folyékony adatáramlás a táblagép és a laptop/desktop között

Számos remek alkalmazás létezik iOS-re és Androidra, nagy hiányosságuk azonban, hogy használójuk az adott platformhoz van kötve. a Windows 8 kínálta interoperabilitás, oda-vissza kompatibilitás hatalmas fegyvertény lehet a Microsoft kezében: a tabletre vásárolt szoftver futtatható lesz PC-n is, ráadásul az egyiken létrehozott adatokat más platformokon is fel lehet használni. Legalábbis ezt ígéri Redmond - az igazság (még) odaát van.

Ön mit szeretne egy Windows 8-at futtató táblagéptől?

Frissítve

Lezajlott a bejelentés, vessünk egy pillantást a Surface-re keresztelt táblagépre! Ha valakinek ismerős a név, az nem véletlen, hiszen a Microsoft érintőképes korábbi eszközét is így hívták. A Surface jelenlegi formában két változatban jelenik meg, az egyik Windows 8 Pro-t, a másik Windows RT-t fog futtatni, ebből következően az egyikben x86-os processzor, a másikban a brit ARM cég fejlesztette lapka dolgozik majd. A 10,6 colos, széles képernyős kialakítást kapott, HD-s felbontású kijelzővel szerelt masina 3 milliméter vastag, nyomásérzékeny fedéllel rendelkezik, ami billentyűzetként is használható. Kicsit hasonlít a kialakítás az iPad védőtokjára, azzal a különbséggel, hogy az almás cég tablete „csak” védő funkciókat lát el.

 

Méretét és tömegét illetően ott van - jelenleg - a Surface, ahol a rivális iPad: kicsit vékonyabb, ugyanakkor valamivel nehezebb. Mindazonáltal azt a Microsoft sietett leszögezni, hogy a tömegtermelés beindulásáig ez még változhat, nyilván kedvezőbb irányba. Érdekesség, hogy a Windows 8 Pro változat lesz a vastagabb és nehezebb. Ez ugyanakkor nagyobb tárkapacitással is bír: 64 vagy 128 GB-tal, szemben a Windows RT verzió 32 vagy 64 GB-os kialakításával.

Noha konkrét árakról nem esett szó a tegnapi bemutatón, azt elárulta a redmondi óriás, hogy az RT változatot futtató tablet az ARM-alapú konkurensekkel fog versenyezni e téren, és nagyjából a Windows 8 piaci megjelenésekor fog debütálni. A Windows 8 Pro-t futtató táblagép három hónappal később, ultrabook árban lesz elérhető.

Véleménye van a Surface-ről? Megosztaná velünk? Kattintson!

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.