Olcsó okostelefonok

Szilágyi Szabolcs

2012. május 22., kedd 14:46, frissítve: kedd 14:50

Brutális harc a gyártók között.

Az okostelefonok piacát kétségtelenül az iPhone teremtette meg, de az Apple termékei sosem alacsony árukról voltak ismertek. Ahogy kiteljesedett a szegmens, megjelentek az olcsó(bb) készülékeket kínáló gyártók, majd a köztük levő verseny egyre kiélezettebbé vált. És, noha eddig megszoktuk, hogy az ilyen folyamatok az Egyesült Államokban mennek végbe, a világ többi része pedig másolja az ott bekövetkezett eseményeket, ezúttal már Kína a fő hadszíntér. A rizs hazája egyébként több piackutató cég megállapítása szerint is átvette a „világ legnagyobb okostelefon-piaca” titulust az eladási adatok alapján - legalábbis, ha a darabszámot nézzük. Az biztos, hogy itt még viszonylag kevesen használják munka közben - de a hazánkban is egyre erőteljesebben mutatkozó trend várhatóan Kínában is kibontakozik.

okostelefonok

Mindez persze nem meglepő abban az országban, ahol mára nagyjából 1 milliárd(!) előfizető található, még akkor is, ha csupán 15 százalékuk használja a gyorsabb adatátvitelre képes 3G-s hálózatot. Pont ez utóbbi alacsonya adat biztosít teret a további, lendületes növekedésnek, állítja Nicole Peng, a Canalys kutatócég elemzője. Mindeközben az amerikai és az európai piac már meglehetősen érettnek számít, itt jóval kisebb mozgásterük van a készülékgyártóknak. Ráadásul utóbbiak gazdasági helyzete sem fényes, mérsékelt növekedésük rányomja a bélyegét az okostelefon-értékesítésekre is. Peng szerint ezekből adódóan az idei év okostelefon-növekedésének fő motorja Kína.

Ezt jól példázzák az első piaci adatok is. Éves szinten az első negyedévben 102 százalékos növekedést tapasztalt a Canalys, miközben az USA-ban ugyanez az adat 5 százalékos lett. Ha érdekli, hogyan tolódik Kína felé az okostelefon-világ közepe, kattintson!

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.