Öt dolog, amire hiába vártunk az Apple-től

Dávid Imre

2012. június 14., csütörtök 08:01, frissítve: csütörtök 08:05

Új MacBookok, új iOS, saját térképszolgáltatás - az Apple számos újdonságot jelentett be a hétfői WWDC konferencián. Összeállításunkban azokat a termékeket és fejlesztéseket szedtük csokorba, amikre hiába vártunk.
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a WWDC-n

Mint mindig, az idén is hatalmas érdeklődés előzte meg az Apple fejlesztői konferenciáját. A gyártó számos újdonságot jelentett be a WWDC 2012-n; de olyanok is akadtak, amelyekről hónapok óta pletykál ugyan a szakma, most mégsem kerültek bemutatásra. Lássuk, melyek azok a rég várt újítások, amelyekre hiába vártak a rajongók és a fejlesztők.

1. Siri API

A Siri az Apple hangvezérlésű személyi asszisztense. Kíváncsi, milyen lesz a holnapi időjárás? Szeretné átfutni a tőzsdei adatokat? Érdekli, ki nyerte a tegnapi focimeccset? A Siri egy pillanat alatt megadja a válaszokat a fenti kérdésekre. A rendszer egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nem veszi „túl komolyan” magát. Szidhatjuk, dicsérhetjük – akár tanácsot is kérhetünk tőle, egy biztos, válaszolni fog. Igaz, egyelőre még nem száz százalékig megbízható, de ha működik, akkor szórakoztató és hasznos módon teszi.

A Siri legnagyobb hibája, hogy külsős szakemberek által hivatalosan nem bővíthető: csak az Apple fejlesztői nyúlhatnak bele a programba. Pedig elképzelni is gyönyörűség, mire lenne képes, ha a gyártó lehetővé tenné a független fejlesztők számára, hogy új funkciókkal bővítsék a rendszert. A lehetőségeket remekül példázzák a Sirit feltörő szakemberek újításai, akik többek között jól működő tévé-távirányítót és autó-beindítót varázsoltak belőle. Itt lenne az ideje, hogy a cuoertinóiak publikussá tegyék a fejlesztésekhez szükséges alkalmazásprogramozói interfészeket.

2. Apple TV SDK

Az Apple TV az egyik legjobb (ha nem A legjobb) a piacon forgó online televíziós megoldások közül. A felhasználói interfésze magasan veri a nagy gyártók set-top-boxainak megoldásait; de a Roku, a Media Center, a Google TV és a Tivo hasonló funkciókat kínáló felületét is. Az iTunes store hibátlan kínálatot garantál: az Amazon, a Hulu és a Netflix tartalmai is elérhetők a rendszerben, viszonylag kedvező áron. Egyetlen dolog hiányzik igazán, és ezek az alkalmazások.

Pedig éppen ezek: a hasznos, mókás és szórakoztató célszoftverek tették igazán sikeressé az iPhone-t és az iPadet. Az alkalmazások, amelyek többségét független fejlesztők készítették; így igazán jó húzás lenne, ha az Apple legújabb platformján is engedélyezné végre a külsős fejlesztéseket.

3. Apple Maps API

Az Apple a WWDC-n jelentette be, hogy a Gogole Maps helyett ezentúl saját térképmegoldását támogatja az iOS-es eszközökön. A konferencián bemutatott demó arra utal, hogy igazán kiforrott, mutatós alkalmazást kapnak a felhasználók; egyetlen dolgot hiányolhatunk csupán, és ez ebben az esetben is a független fejlesztéseket lehetővé tévő API.

A Google már évekkel ezelőtt elérhetővé tette a saját alkalmazásfejlesztői felületét, amelynek felhasználói – elsősorban a web- és alkalmazásfejlesztők – számtalan hasznos megoldással bővítették a Mapset. A Google rendszerébe beépülő mashupok taxiinformációs rendszert, bolt- és áruházkeresőket és számtalan más, hasznos szolgáltatást kínálnak. Előbb-utóbb az Apple is kénytelen lesz lehetővé tenni a third party alkalmazások integrálását – hiszen térképmegoldása csak így nyújthat igazán sokrétű szolgáltatást a felhasználók számára. Nem mellesleg, ha a weben is elérhetővé tennék a rendszert, azzal akár a piacvezető Google-nek is komoly konkurenciát támaszthatnának.

4. Apple keresőmotor

Az Apple rendszerei mindenhol (talán az egyetlen Kína kivételével) a Google keresőmotorját használják. A cég mindössze három lehetőség közül választhat ezen a fronton: megépíti a sajátját, vált a Microsoft fejlesztette Bingre vagy marad a Googole megoldásánál.

Egy saját, a konkurens cégek fejlesztéseitől független kereső új üzleti lehetőségeket teremthetne az Apple számára. Ám egy versenyképes motor kifejlesztése felettébb komoly vállalkozás; ráadásul a cég felvásárlásai sem utalnak arra, hogy saját rendszer felépítését terveznék. Az Apple minden valószínűség szerint egyelőre marad a Google searchnél – annál is inkább, mivel valószínű, hogy a „Nagy Sárkány” Microsofttal nem szívesen közösködnének.

5. Widgetek és wallpaperek

A különféle widgetek (a mobil eszközök kezdőképernyőjén csücsülő minialkalmazások) és ”élő” hátterek rendkívül népszerűek a konkurens mobiloperációs rendszerek felhasználói körében. Ezek a megoldások széles körű testre szabhatóságot tesznek lehetővé – az iOS6-ból (ahogy az Apple rendszerének korábbi verzióiból is) mégis hiányoznak.

Pedig, ahogy azt az App store egyik legkeresettebb alkalmazásának, a variálható statikus háttérképeket kínáló Pimp Your Screennek a sikere is mutatja, a felhasználóknak lenne igényük az „optikai tunningra”; ráadásul a dinamikus wallpaperek, jópofa widgetek fabrikálása az iOS-fejlesztők számára is új, jövedelmező piaci szegmenst teremtene.

Az Apple mégsem támogatja ezeket: foggal-körömmel ragaszkodik az egyszerű, tiszta és áttekinthető gyári designhoz. A cég szakemberei szerint a csilli-villiprogramocskák és a szabadon alakítható megjelenés csak az akkumulátor leszívására jó, és veszélyeztetheti az operációs rendszer stabilitását, a felhasználói interfész konzisztenciáját, stb.

Ön milyen Apple-bejelentéseket várt? Ossza meg velünk!

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.