RFID-chipet vetnek be az orvosi műhibák ellen

Meixner Zoltán

2012. május 3., csütörtök 15:13, frissítve: csütörtök 15:16

A Kaliforniai Egyetem Irvine-ban olyan RFID-technológiát alkalmaz, amely megakadályozza, hogy a műtéten átesett betegekben idegen tárgyakat, például törlőket hagyjon a feledékeny stáb.

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) nem csak arra jó, hogy az ellátási láncban azonosítsák a termékeket, hanem arra is, hogy megóvják a pácienseket az olyan műtét során elkövetett orvosi műhibáktól, amelyek miatt idegen tárgyak, leggyakrabban törlők maradjanak a testen belül.

A technológia ClearCount Medical Solutions fejlesztése figyeli a műtét során használt sebészeti eszközöket és kelléket, például az érszorítókat vagy törléseket. Az efféle biztonsági megoldás nagyon is indokolt, ha tudjuk, hogy minden 1500 hasi vagy mellkasi műtétből egyben a betegben marad valamilyen idegen test, a Journal of Robotic Surgery 2009-es jelentése szerint. Az ilyen műhibák újabb sebészeti beavatkozást eredményeznek, illetve további költségekkel, lassúbb felépüléssel, s az esetleges fertőzések következtében akár a halállal is számolni kell.

Új sláger: RFID technológia összekötve a közösségi médiával

(Adat)kezelés az egészségügynek

Világhódító úton a magyar Metapay

Az eszközök és kellékek RFID-s számbavétele sokkal biztonságosabb a betegeknek, mintha csak manuálisan ellenőriznék, hogy minden megvan-e a műtét végén is – közölte Dr. William Barron, az egyetem orvos-igazgatója, akit az eweek.com idézett. A műtétre bevitt valamennyi eszközt regisztrálja a rendszer, s ha valami a végén hiányzik, azt egy monitoron jelzi. Azaz az orvosi stáb, az orvosok és nővérek számára világos jelzést ad az eltérésről.

Ilyenkor azonnal ellenőrzik a beteget is, egy eszközzel, amely azonnal kimutatja, ha a testében maradt például egy törlőkendő, amelyet az RFID-számáról pontosan azonosítani lehet, így azt rögtön el is távolíthatják. Ezt az ellenőrzést elnézni sem lehet, mert az eszköz találat esetén piros fénnyel világítani kezd és hangjelzéssel is figyelmeztet. Barron szerint, amióta a technológiát használják, egyetlen oda nem való sebészeti tárgy sem maradt a megműtött betegek testében.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.