Robottal a felvételi vizsgákra

Szilágyi Szabolcs

2012. szeptember 11., kedd 09:18, frissítve: csütörtök 14:11

A Fujitsu olyan szoftverrobotot tervez létrehozni, mely kellően erős mesterséges intelligenciával bír ahhoz, hogy képes legyen a csúcsegyetemek matematikai felvételi tesztjeinek megoldására.
A távol-keleti vállalat kutatási részlege bejelentette, hogy tervei szerint 2021-re elkészül azzal a szoftverrel, mely várhatóan teljesen képes lesz megoldani azt a matematikai tesztet, melyet a jövő évtized japán tinédzsereinek kell majd, ha be akarnak jutni a Tokiói Egyetemre. A Todai néven is ismert intézmény kimerítő matematika felvételije azonban nem pusztán képletek megoldásából áll - ezekkel már ma is gond nélkül megbirkózna bármely számítógép -, hanem pontosan ugyanazokat a környezeti tényezőket „kapja” a robot, mint élő vetélytársai.

Mit jelent mindez? Azt, hogy a projekt keretei között létrehozni tervezett mesterséges intelligenciának képesnek kell lennie az emberi szem számára tervezett szövegek és képletek feldolgozására, abból a matematikai problémák kibogozásra, és számítógépek számára érthetővé tételére. No és természetesen el is kell végezni a számításokat, ám, mint említettük, ez már manapság sem lenne gond a digitális feldolgozóegységeknek.

Ahhoz azonban, hogy sikert érjenek el a japán kutatók, minden egyes fenti lépés során komoly elméleti és gyakorlati problémákat kell megoldani, ráadásul minden fázisban különböző technikák együttes használatára van szükség, írta a vállalat közleményében. Például tudnia kell értelmezni geometriai ábrákat, speciális egyenleteket, egymásra épülő megoldásokat - éppen úgy, ahogyan azt a neves intézmény leendő hallgatóitól elvárja.

Napjainkban a kihívások mintegy felére tud választ adni a mesterséges intelligencia, vagyis a számítógépek az esetek 50 százalékában nem boldogulnak önmagukban. Ráadásul az nem elég, ha a jövő évtized elejére előáll a minden feladatot megoldani tudó szoftverrobot - a tesztet hibátlanul és időre be is kell fejezni.

Hatalmas visszhangot válthat ki egy sikeres fejlesztés Japánban. A szigetországban ugyanis óriási hagyománya van a tesztek megoldásának, a kisdiákok éveket töltenek azzal, hogy különiskolákba járva felkészülnek a felvételi tesztekre, és ha nem sikerül bejutniuk az áhított felsőoktatási intézménybe, akkor - általános tanulmányaik végeztével - teljes intenzitással belevetik magukat ezekbe a külön oktatást jelentő iskolákba. A teszteket egyébként minden évben közzéteszik a helyi lapok, a tévécsatornák pedig közvetítik a legnagyobb egyetemek eredményeinek kihirdetését.

És hogy sikeres vizsga után felveszik-e majd 2021-ben a Fujitsu szoftverrobotját? Nem valószínű, hiszen a Todai minden számológép és egyéb elektronikus eszköz használatát tiltja a tesztek alatt, enélkül pedig a program sem képes futni...

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.