Tucatnyi techóriás ellen nyomoznak

Dávid Imre

2012. augusztus 22., szerda 13:21, frissítve: szerda 13:26

Tizenhárom topvállalat - köztük az Acer, a Samsung és az Amazon - ellen indítottak vizsgálatot. A vád: szabadalomsértés; a nyomozás eredménye az egész informatikai iparágra hatással lehet.
Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (International Trade Commission, ITC) szerdán jelentette be, hogy nyomozást indít tizenhárom vezeték nélküli eszközöket és alkatrészeket gyártó informatikai nagyvállalat ellen.

Az ITC feltételezett szabadalomsértés miatt vizsgálódik; az amerikai PC World információi szerint olyan nagyvállalatok kerültek a „tűzvonalba”. Mint a Samsung, az Acer, a Nintendo, az Amazon.com, a Barnes & Noble, a Garmin, a HTC, a Huawei Technologies, a ZTE, a Kyocera és az LG.

Az ITC nem csak a cégek, hanem azok leányvállalatainak tevékenységét is vizsgálja. A felügyelet három amerikai vállalat, köztük a kérdéses szellemi tulajdon jogait licencelő Patriot Scientific bejelentése nyomán indított vizsgálatot.

A beadvány szerint az érintett vállalatok megsértették az Egyesült Államok szabadalmi hivatala által 5,809,336-as számon, a „Nagy teljesítményű, változtatható rendszerórajelű mikroprocesszorok” néven bejegyzett szabadalmat. (A szabadalom részletes leírása itt olvasható.)

Az ITC szerint a kérdéses szabadalom megfogalmazása alapján, szinte bármelyik elektronikus eszköz – köztük okostelefonok és táblagépek is – jogsértő lehet. A Patriot Scientific által benyújtott panaszhoz a Technology Properties és a Phoenix Digital Solutions is csatlakozott.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.