Várakozáson felül teljesített a Microsoft

Dávid Imre

2012. április 20., péntek 15:45, frissítve: péntek 15:52

A Microsoft csütörtökön adta ki aktuális, a 2012-es üzleti év harmadik negyedére vonatkozó gyorsjelentését. A gyártó szinte valamennyi divíziója növelni tudta a bevételeit; nyeresége mégis – ha kis mértékben is – visszaesett.

A vállalt összesített bevétele hat százalékkal 17,41 milliárd dollárra nőtt. Adózott nyereségük az előző év azonos negyedében regisztrált 5,23 milliárd (részvényenként 0,61) dollárról 5,11 milliárdra (részvényenként 0,6) csökkent. A Microsoft beszámolója szerint a profit alakulásához nagyban hozzájárult az az egyszeri, 461 millió (részvényenként 0,05) dolláros adókedvezmény, amelyet az Egyesült Államok kormányával kötött megegyezésük keretében sikerült kialkudniuk. Ezt a kiadást nem számítva, a cég éves szinten hét százalékos nyereségnövekedést ért el.

A Microsoft eredményei messze meghaladták a tőzsdei elemzők várakozásait: a Thomson Reuters által megkérdezett szakemberek 17,18 milliárdos bevételre és részvényenként 0,58 dolláros nyereségre számítottak.

Steve Ballmer vezérigazgató a pénzügyi beszámoló kapcsán kiadott közleményében egyértelműen „erősnek” nevezte a negyedév eredményeit. A CEO felhívta a figyelmet: cége intenzív portfóliófrissítésen megy keresztül, a közeljövőben számos felhasználói és üzleti kulcsterméke, így a Windows operációs rendszer és az Office irodai szoftvercsomag is alapvetően megújul.

„Erősödött a szerver- és Office- termékeink iránti vállalati keresletet: ez a javuló PC-piaci mutatókkal együtt egészséges növekedést biztosított. A költségmenedzsment javításának köszönhetően a bevételeink mellett az árkülönbözetünket is növelni tudtuk” - jelentette ki Bill Koefoed, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős vezetője egy, a pénzügyi eredményekkel kapcsolatos konferenciabeszélgetésen.

Az iparági szakértők jelentős része úgy véli, a következő 12-18 hónap meghatározó lehet a Microsoft számára. A cég keservesen küszködik, hogy felkapaszkodjon a cloud-computing vonatra: lépniük kell, hiszen a felhőalapú rendszerek elterjedése nagyban veszélyezteti hagyományos, a helyi telepítésű asztali és szerverszoftverekre épülő üzleti modelljüket.

A Microsoft vezetői újra és újra elmondják: stratégiájuk alapja, hogy a cloud és a helyi telepítésű szoftverek előnyeit ötvöző hibrid megoldásokat kínáljanak az ügyfeleiknek. Véleményük szerint ezek a kombinált rendszerek jelentik az üdvözítő utat; ám hiába a hangzatos szólamok: a tisztán felhőalapú megoldásokat kínáló versenytársak – köztük az Apps csomagot forgalmazó Google – egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a redmondiak számára.

A gyártó egyelőre a tablet- és okostelefon-piacon sem tudta megvetni a lábát: ezen a területen egyértelműen a piacvezető Apple és az Android mögött ragadt. A céget a legújabb „divathullám”, a BYOD (Bring Your Own Device) trend hatásai is kedvezőtlenül érintik; világszerte egyre elterjedtebbé válik a munkavállalók saját eszközeire alapuló vállalati IT-infrastruktúra használata.

A szakértők szerint nagyon sok múlik az olyan bemutatás előtt álló Microsoft-termékek piaci fogadtatásán, mint a PC-ken, laptopokon, táblagépeken és várhatóan okostelefonokon is futó Windows 8 operációs rendszercsalád, illetve a gyártó irodai szoftvercsomagját megújító Office 15. Mindkét termékcsaládot táblabarátra tervezték – ahogy ezt a Microsoft új felhasználói interfésze, az érintőképernyőkre optimalizált Metro fejlesztései is bizonyítják.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.