Görögország: hadat üzennének az adóelkerülőknek

BL

2012. június 1., péntek 22:47, frissítve: szombat 11:02

Alexisz Ciprasz, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője a választóktól vár felhatalmazást arra, hogy Görögország elutasíthassa a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat. Az utolsó közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a mentőcsomagot támogató konzervatív Új Demokrácia párt lehet a június 17-i választások győztese, bár a különbség nagyon csekély.

Ciprasz pénteken közölte, hogy az Európai Unióval, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal kötött megállapodásnak még csak részleges végrehajtásáról sem lehet szó. Pártja az összes feltételt elutasítaná, mert azok további recesszióba taszítják Görögországot. Ciprasz szerint a görög pénzügyi nehézségek még hosszú évekig megmaradnak, az állam még legalább tíz esztendeig nem lesz képes friss pénzhez jutni a pénzpiacokról.

A Sziriza ismertette a választások utáni pártprogramját is. Új adórendszert és az államigazgatás átfogó reformját követeli. Ciprasz szavai szerint a költségvetés konszolidációját a szociális igazságosság jegyében akarják megvalósítani. A görög államnak korszerűsítenie kell az adóhivatalokat, hatékonyabbá kell tenni az adóbehajtást, hogy az állam hozzájusson az adóhátralékokhoz Ezenkívül hadat üzennek az adóelkerülőknek.

Alexisz Ciprasz
Alexisz Ciprasz
Fotó: Reuters


A görögök június 17-én járulnak ismét az urnákhoz, hat héttel azt követően, hogy a május 6-i választásokon az élen végzett pártoknak nem sikerült életképes koalíciót összekovácsolniuk. A péntek este nyilvánosságra hozott, a két hét múlva esedékes választások előtti legutolsó közvélemény-kutatás szerint az Új Demokrácia rendkívül csekély többséggel megelőzné a Sziriza pártot. A korábbi felmérések is azt mutatták, hogy a két párt fej fej mellett áll.

A májusi választásokon az Új Demokrácia végzett az első, a Sziriza a második helyen. A győztes párt az elnyert mandátumok mellett egyfajta bónuszként további 50 képviselői helyet kap a parlamentben. Egyébként az Új Demokrácia azt ígérte, hogy győzelme esetén nem lesz adóemelés és újabb jelentős megszorítás.

Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász pénteken arról beszélt, hogy „Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, és el is fogja hagyni”, szerinte ez már néhány hét múlva bekövetkezhet. Nagy londoni elemző- és befektetési házak szintén jelentős eséllyel számolnak Görögország euróövezeti tagságának megszűnésével. (Az MNO cikkét az esetleges görög csőd várható magyarországi hatásáról itt olvashatja.)

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.