A forgalmi adóval trükköznek a csalók

PR

2011. december 28., szerda 04:03

Az utóbbi időszakban csaknem ötven büntetőeljárást kezdeményezett az adóhivatal azokkal az adócsalókkal szemben, akik nem fizették meg az adót a külföldről behozott autók után – számol be a Magyar Nemzet. Az elkövetők új módszert dolgoztak ki.

Jelentős kárt okoznak azok az áfacsalók, akik külföldi használt gépkocsik törvénysértő behozatalára szakosodnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: az elmúlt négy esztendőben csaknem egymilliárd forint adót próbáltak meg elcsalni az elkövetők.

Az utóbbi időben a tettesek a forgalmi adóval trükköznek. Az Európai Unió más tagállamában forgalomba helyezett használt autókat fantomcégek vagy strómanok nevére bejegyzett vállalkozások hozzák be Magyarországra. Az importáló társaság a regisztrációs adót megfizeti ugyan, de az áfa bevallásáról és átutalásáról már megfeledkezik.

Az EU más területeiről behozott járművek kereskedelmét évek óta szigorúan ellenőrzi a NAV. Az autós áfacsalások miatt az elmúlt négy évben csaknem ötven büntetőeljárás indult. Ezekben az ügyekben több száz jármű behozatalának körülményeit igyekszik tisztázni a hatóság.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.