Elrendelték P. László előzetesét

tt

2012. július 18., szerda 11:51, frissítve: szerda 21:05

Aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság P. Lászlót.
Felgyorsítják Pécsen a térfigyelő kamerahálózat bővítésével kapcsolatos munkát a következő időszakban – jelentette be Páva Zsolt fideszes polgármester szerdán.

Elrendelte a Pécsi Városi Bíróság a Bándy-gyilkosság kapcsán őrizetbe vett P. László harmincnapos előzetes letartóztatását aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés és a tanúk befolyásolásának lehetősége. P. László a bíróságon is ragaszkodott korábbi vallomásához, miszerint egyedül követte el a bűncselekményt. A Hír TV helyszíni tudósítója rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy – a bűncselekmény elkövetése során, vagy utána – valószínűleg volt P. Lászlónak segítsége.

Felfogta, mit tett

Magyarország belügyminisztere Bándy Katát, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pszichológusát a közszolgálat halottjának nyilvánította. A rendőrség együttérzéssel osztozik a család mély fájdalmában – olvasható a Police.hu oldalon.

A gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését követően kirendelt védője, Sólymos Sára közölte: védence nagyon megbánta a tettét, lelkileg összetört állapotban van. Az előzetes letartóztatásba helyezésről a Pécsi Törvényszék épületében döntöttek. Már a gyanúsított helyszínre szállítása előtt órákkal, s a bírósági döntés idején és azt követően is nagy erőkkel biztosította a rendőrség az épületet: mintegy harminc egyenruhás állt sorfalat az ingatlan körül, melyet szalaggal vettek körbe.

Tüntetéstől tartottak

„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az MNO-nak egy igazságügyi orvosszakértő.

Hajdu István, a Pécsi Törvényszék szóvivője a különösen nagy rendőri készültséggel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre azt mondta: „biztonsági okokból került minderre sor, voltak ugyanis előrejelzések, hogy probléma lehet”. Az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen problémákat jeleztek előre, a szóvivő kitérő választ adott, mint mondta, ezt nem részletezné. Korábban több hírportálon megjelent, miszerint közösségi oldalakon szélsőséges csoportok szervezkednek, hogy a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésének színhelyén demonstráljanak.

Komoly rendőri jelenlét

Több jel is arra utal, hogy P. László hazudik, amikor arról beszél, hogy egyedül ölte meg Bándy Katát. Kirendelt védője, Sólymos Sára a gyanúsított első kihallgatásakor úgy nyilatkozott, védence azt állította a rendőröknek: „egyedül viszem el a balhét".

Erős fegyveres kísérettel, lesötétített rendőrségi járművel szállították a Bándy-gyilkosság gyanúsítottját a Pécsi Törvényszék épületébe. A Hír TV helyszíni tudósítója szerint rendbontástól tartva, biztonsági okokból tették át a tárgyalást a Pécsi Városi Bíróságról az ítélőtáblára, melyet az ítélethozatal végéig hermetikusan lezártak a rendőrök.

A gyanúsított védője, Sólymos Sára elmondta, nincs tudomásuk arról, hogy egy kilencéves kisgyermek buktatta volna le védencét. Egy bulvárlap szerint a gyanúsított halálosan megfenyegetett egy kilencéves kisfiút, aki rábukkant a holttestre.

A Bándy-gyilkosság részletei:

A testén lévő karmolásokból és a nála lévő mobiltelefonból következtette ki, mi történhetett – vallotta a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László. Bándy Katát július 23-án helyezik végső nyugalomra Szekszárdon – számolt be egy dunántúli hírportál.

– Kedden 9 óra előtt kezdődött a pécsi pszichológusnő meggyilkolásával gyanúsított férfi kihallgatása a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. A gyanúsított részletes vallomást tett, továbbra is kitart amellett, hogy a bűntényt egyedül követte el.

Egyedül viszem el a balhét” – tolmácsolta a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. László szavait kirendelt ügyvédje hétfőn. Ugyanakkor a Hír TV információi szerint a lányt többen tuszkolhatták be egy kocsiba.

– Hétfőn tett beismerő vallomást a 26 éves férfi. Egyes információk szerint az összes gyanúsítottat elfogták, mások szerint még keresik P. László testvérét.

– Vasárnap éjfél után nem sokkal több hírportál is beszámolt arról, hogy Bándy Kata édesanyja közölte: megvan a tettes.

– Pintér Sándor belügyminiszter a Hír TV-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a gyilkost.

– Szombaton a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehettek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondta, hogy egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A televízió riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

– A boncolás eredményei és a helyszínen rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek.

– Szombaton óriási készültség volt Pécsen. Az mno.hu akkor helyi forrásokból úgy értesült, minden sarkon rendőrök álltak, akik feltételezhetően a tűzharcra is fel voltak készülve.

– Portálunk pénteken arról írt, feltételezhető, hogy a Bándy Kata eltűnését követő, Facebookon indult és közben országossá növekedett összefogástól megijedt az elkövető, és gyorsan megpróbált megszabadulni a holttesttől. Ez alatt számos értékes nyomot szolgáltathatott a rendőrség számára.

– Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a rendőrségi pszichológus holttestét meztelenül találták meg a Ledina étterem közelében szerda délután. A fiatal lányt megfojtották, és feltehetőleg nem ott, ahol megtalálták.


– Hatala József országos rendőrfőkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel szerdán annak, aki segít kézre keríteni Bándy Kata gyilkosát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.