Borsodban továbbra is érvényben a tilalom

NT

2012. április 18., szerda 15:59

Borsod-Abaúj-Zemplénben továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom, mert itt nem az illetékes szaktárca, hanem a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága rendelte el a tiltást – mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Rinyu Zsuzsanna emlékeztetett arra, hogy a szabadtéri tüzek számának ugrásszerű megnövekedése miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága 2012. március 4-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a megyében. Visszavonásáról eddig nem intézkedett az erdészeti igazgatóság.

Hozzátette: később – március 11-én –, az ország erdeire, valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területre elrendelte az országos tiltást a Vidékfejlesztési Minisztérium is, amelyet most oldottak fel.

A döntést az indokolta, hogy csökkent az erdőkben és a közúti fásításokban az elmúlt időszakban keletkezett szabadtéri tüzek száma, emellett az elmúlt napokat csapadékos időjárás – a lehulló csapadék mennyisége hétvégén is elérte az 5 és 10 milliméter közötti napi átlagot – jellemezte – fejtette ki.

Kitért arra, hogy tart még az avar és növényi hulladékok égetésének időszaka, ezért ezután is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.

Rámutatott: a szabadtéri tűzesetek miatt a katasztrófavédelem január eleje óta több mint 12 ezer káreseményhez vonult ki több mint 20 ezer gépjárművel. A beavatkozásokban csaknem 92 ezer tűzoltó vett részt, mintegy 11 ezer órányi munkát végezve.

Megjegyezte: az országos tűzgyújtási tilalom feloldása ellenére tizenegy megyében – Pest, Somogy, Veszprém, Baranya, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád – továbbra is érvényben van a tiltás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.