Életfogytiglan vár a debreceni "darabolós gyilkosra"

2013. szeptember 24., kedd 22:23

A Debreceni Ítélőtábla meghozta a jogerős ítéletét: életfogytiglani fegyházbüntetés vár a gyilkos férfira, aki 2010-ben Debrecenben megölte és feldarabolta szomszédját, később pedig a főbérlőjével is brutális módon végzett.

A táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa súlyosbította az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék ez év májusi ítéletét, és a 38 éves Ráduly Zsolt Gyula esetében kizárta a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét, erre az elsőfokú döntés szerint 40 év elteltével lett volna mód.

A férfit különös visszaesőként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésben találták bűnösnek. A vádlott 2009 őszén érkezett Tatabányáról Debrecenbe egy korábbi börtönbüntetéséből szabadulva, és a Nyíl utcában bérelt lakrészt, a később meggyilkolt idős nő szomszédságában.

Először beismerte, majd tagadta a gyilkosságot

A férfi folyamatos anyagi nehézségekkel küszködött, szenvedélyesen játékgépezett, és rendszeresen vesztett. 2010 januárjában – miután játékgépen elvesztette minden pénzét – elhatározta, hogy megöli 75 éves szomszédját, és megszerzi értékeit. A nőt leütötte, megfojtotta, a holttestet pedig három napon át feldarabolta, a város különböző részein szeméttárolókba tette, majd kitakarított a lakásban.

Ráduly Zsolt Gyula ezután bejelentette szomszédja eltűnését, és ennek hírére a Németországban élő főbérlője is hazautazott. A két férfi sokat veszekedett, és egy ilyen vita során a vádlott 2010 februárjában agyonverte a 66 éves sértettet. A gyilkosság után a vádlott magához vette az áldozat értéktárgyait, eladta autóját, és Oroszlányba ment. Később a rendőrség ott fogta el. A férfi beismerte a főbérlője megölését.

A vádlott a nyomozás során részletes beismerő vallomást tett szomszédasszonya megölésével kapcsolatban is, de azt később visszavonta, és a bíróságon sem ismerte el a gyilkosságot. Főbérlője esetében pedig erős felindultsággal magyarázta tettét, mondván, az sokat szidta az ő édesanyját, akivel neki bensőséges volt a viszonya.

Fellebbezett, de hiába

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész azért fellebbezett, hogy a vádlott még feltételesen se kerülhessen szabadlábra, míg a vádlott és védője megalapozatlanság miatt enyhítésért. Balla Lajos indoklásában kifejtette: a vádlott a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében különösen visszaeső, hasonló esetek miatt már ítélték letöltendő szabadságvesztésre.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte azt is, hogy több ember ellen irányuló életellenes cselekedetét a vádlott feltételes szabadlábra bocsátása alatt vitte véghez, továbbá hogy az idős nő esetében a holttest eltüntetését bestiális kegyetlenséggel tette. Az ítélőtábla álláspontja szerint a férfi fokozott veszélyt jelent a társadalomra, indokolt abból a teljes kizárása, így még feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.