Elhelyezték az otthon lakóit

WA

2012. február 13., hétfő 16:59

Két, Somogy megyei szociális otthonban helyezték el a hétfő hajnali tűz miatt lakhatatlanná vált vótapusztai idősotthon lakóit; az egyházi fenntartású intézményben gondozottakat a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ (SMIK) gyöngyöspusztai és kálmáncsai otthonaiba szállították, hét gondozottat a családjuknál helyeztek el – közölte a szervezet.

A kiadott közlemény szerint az SMIK által fenntartott szociális otthonokban ideiglenesen elhelyezettek teljes körű ellátást kapnak, az őket korábban gondozó szakápolók a továbbiakban is mellettük maradhatnak. A fenntartóval egyeztetve 24, túlnyomóan fekvő beteg ellátottat a gyöngyöspusztai, 13-t pedig a kálmáncsai szociális otthonba szállítottak.

A vótapusztai idősek otthonában pusztító tűz miatt a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők és egy önkéntes polgári védelmi szervezet szakemberei 44 idős ellátottat (a korábbi 46 lakóról szóló információt a katasztrófavédelem utóbb pontosította) menekítettek ki, és helyeztek biztonságba. Személyi sérülés nem történt.

Karsai József (Fidesz–KDNP), Kadarkút polgármestere az MTI érdeklődésére korábban elmondta: az otthon lakóit ideiglenesen a kadarkúti kollégiumban és egy ifjúsági szálláson helyezték el, ellátásukról az iskola konyhája gondoskodott.

Gaál Attila megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint öt óra után néhány perccel riasztották a tűzoltókat az idősotthonhoz, a bejelentés szerint a tetőtérből ropogás hallatszott és füstszag érződött.

A tűzoltók nagy erőkkel – hét fecskendővel, egy vízszállítóval és két, magasból mentő járművel Kaposvárról, Barcsról, Nagyatádról, Szigetvárról és Kadarkútról vonultak a helyszínre – mondta a szóvivő, aki délután már arról számolt be, hogy a kétszintes, tetőtér-beépítéses kastélyépület mintegy 400 négyzetméternyi tetőszerkezete teljes egészében a lángok martaléka lett, a tűz következtében az első emelet födémszerkezete részben leszakadt, az épület lakhatatlanná vált.

Gaál Attila tájékoztatása szerint a lángokat csaknem négyórás munkával sikerült megfékezni, az utómunkálatok, illetve az értékek mentése még késő délután is tartott. A tűz oltásában és a mentésben mintegy százan vettek részt. Jelenleg vizsgálják, hogy mitől csaptak fel a lángok.

A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete a katasztrófavédelmi igazgatóság megkeresésére 40 zsák ruhát készített össze, amelyet az igazgatóság munkatársai elszállították a gyöngyöspusztai és a kálmáncsai intézménybe, ahol elhelyezték a vótapusztai idősotthon lakóit.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.