Ezért módosítanának az adótörvényeken + Kép

PR

2012. május 22., kedd 10:50, frissítve: kedd 16:55

Az adóváltozások a bankszövetséggel kötött megállapodással és a Széll Kálmán-tervvel függnek össze – jelentette ki Cséfalvay Zoltán államtitkár kedden a parlamentben.
Vagyonadót vezetne be Gyurcsány Ferenc, aki elismerte, hogy maga is a jómódúak közé tartozik.

Az adózást érintő törvények módosítását kezdeményező előterjesztés célja a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás és a különadótörvény közötti összhang megteremtése, a Széll Kálmán-terv 2.0 megvalósulását szolgáló egyes lépések végrehajtása, valamint a szociális szövetkezetek létrehozásának és működésének megkönnyítése érdekében elfogadott törvényhez kapcsolódó kedvező adózási szabályok kialakítása – mondta Cséfalvay Zoltán a javaslat általános vitájában a parlamentben.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára ismertette: a javaslat szerint az árfolyamgát rendszerén keresztül a deviza-jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a kamatrészre eső hányadot teljes mértékben a költségvetés téríti meg, a kamatrészre eső hányad 50 százalékát pedig a pénzügyi intézmény a hitelintézetek pénzügyi járadéka útján teljesíti. Az államtitkár elmondta, a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás alapján a pénzügyi intézmények minden végtörlesztés miatti veszteséget figyelembe vehetnek a levonható – a veszteség 30 százalékában meghatározott – összeg meghatározásakor, függetlenül attól, hogy az a számviteli szabályok alapján mikor keletkezik.

Fotó: MTI


Cséfalvay Zoltán kitért arra is, ha a javaslatot elfogadják, a pénzügyi intézmények levonhatják a 2012-es különadó alapjukból a mikro-, kis- és középvállalati szektornak, a lakóingatlan fedezet mellett természetes személynek nyújtott, valamint az uniós pályázati támogatással érintett projekteknek az önerő kiegészítéséhez, valamint az előfinanszírozáshoz nyújtott hiteleiknek az adott időszakban meghatározott növekményét.

Kevesebb kisadót

Szavai szerint a Széll Kálmán-terv 2.0 egyik célkitűzése a kisadók számának csökkentése. Ennek érdekében a javaslatban szerepel a közforgalmú gyógyszertárakat és a közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző intézeti gyógyszertárakat terhelő gyógyszertári szolidaritási díj megszüntetése 2013. január elsejével. Az államtitkár elmondta: az energiaszektort terhelő ágazati különadó megszűnik, de 2013-tól is megmarad az energiaellátók jövedelemadója, az adó mértéke 8 százalékról 11 százalékra emelkedik.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a Széll-terv 2.0-nak megfelelően, a fekete és szürkegazdaság visszaszorítása érdekében a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások 2013. január elsejétől egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást.

Mint azt korábban megírtuk, az Országgyűlés keddi ülésén a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról is tárgyalni fognak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.