Felborult busz: egy év múltán is nyomoznak

2017. november 9., csütörtök 20:25, frissítve: csütörtök 20:37

Bár már közel egy éve történt, még mindig nyomoznak az M3-as autópályán tavaly öt halálos áldozatot követelő autóbusz-baleset ügyében – értesült a Magyar Nemzet. A jármű aranyvasárnap előestéjén a bécsi adventi vásárból tartott Debrecen felé, amikor Mezőkövesd és Mezőkeresztes között az M3-ason felborult.

– Az ügynek két gyanúsítottja van: egyikük a busz vezetője, a másik annak az autónak a sofőrje, aki a baleset előtt közvetlenül megelőzte az autóbuszt. Mindkettőjüket halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítják, szabadlábon védekeznek – mondta el Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség helyettes főügyésze.

A baleset az elsődleges információk szerint azért következett be, mert a jeges úton a buszt előző autó megpördült. Az ütközést a busz sofőrje próbálta elkerülni, de elveszítette uralmát a jármű felett, ezért az felborult. Mögötte kilencen, köztük két mikrobusz csúszott egymásba.

Az ügyben még mindig zajlanak a tanúkihallgatások. Nemcsak a balesetben érintett kilenc gépkocsi vezetőit és utasait – közöttük több külföldit – hallgatják meg, hanem más közlekedőket is. Őket a rendőrség „közúti szuperfegyvere”, a VÉDA kamerarendszer segítségével azonosítják – derült ki a helyettes főügyész szavaiból. Egyelőre a szakértői vélemények is készülnek. A közlekedési véleményt ki kell egészíteni, az orvos szakértők pedig többek között azt vizsgálják, hogy a sérülések maradandók-e.

A baleset után az utazási iroda a felelőssége elismerése nélkül 500 ezer forintos gyorssegélyt ajánlott az áldozatok családtagjainak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.09.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.