Fiatalkorúak a határsértők?

TK

2012. május 17., csütörtök 10:25

Nyolc határsértőt fogtak el csütörtökre virradó éjszaka a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei, a magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak mondó migránsok közül heten fiatalkorúnak vallják magukat, hogy kedvezőbb elbánásban részesülhessenek – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, hogy a járőrök kézi hőkamera segítségével, az ásotthalmi szeméttelep mögötti erdőben bukkantak a nyolctagú csoportra. Közülük négyen afgánnak, négyen pakisztáninak vallották magukat, és heten azt mondták a rendőröknek, hogy még fiatalkorúak. Ennek némileg azonban ellentmond, hogy valamennyien igen dús szakállúak – közölte a szóvivő. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Szenti Szabolcs a tapasztalataikra utalva elmondta, az illegális migránsok idősebb koruk ellenére azért állítják időnként magukról, hogy fiatalkorúak, mert így kedvezőbb elbánásban részesülhetnek, idegenrendészeti őrizet helyett például gyermekotthonba kerülhetnek.

A rendőrök elsőként azt ellenőrzik, hogy az ilyen határsértők fotója, ujjlenyomata és adatai szerepelnek-e a nyilvántartásban egy korábbi határsértés kapcsán. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az antropológiai jegyek alapján orvosszakértő állapítja meg a korukat – mondta Szenti Szabolcs.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.