Hamis óvszereket és hibás fékalkatrészeket is lefoglalt a NAV

Szemán László

2016. január 5., kedd 14:01

Komoly egészségügyi kockázatot jelentő óvszerek, közúti szerencsétlenség okozására is „alkalmas” fékberendezések, védett állatok, csempészcigaretta, aranylapkák – ilyen és hasonló termékeket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az elmúlt évben. A csempészáruk értéke szinte minden esetben több tíz millió forint volt.

Tavaly szeptember közepén egy főként távol-keleti termékeket forgalmazó budapesti bevásárlóközpont raktárában és üzlethelyiségében végeztek a pénzügyőrök tervezett ellenőrzést, amelynek során nagy tétel óvszerre bukkantak. A 7300 darab Durex márkajelzésű óvszer csomagolásán rossz helyesírással írt magyar nyelvű ismertető és az eredeti terméktől eltérő feliratok voltak olvashatók. A pénzügyőrök az előírásoknak megfelelően szakértőt rendeltek ki, aki az óvszerekről megállapította, hogy a jogtulajdonos engedélye nélkül készítették ismeretlen körülmények között. Kiderült, hogy a hamis óvszerek a használat során komoly egészségügyi kockázatot is magukban hordoznak. A gumi könnyen kiszakadhat, és a nem kívánt terhesség mellett a nemi úton terjedő betegségek veszélye is fennáll. A hamis óvszereket lefoglalták a pénzügyőrök, iparjogvédelmi jogok megsértése alapos gyanúja miatt pedig büntetőeljárás indult.

Lopott trófeák a csomagtartóban

Május közepén jövedéki ellenőrzést tartottak a pénzügyőrök az 51-es főúton, ahol megállítottak egy magyar rendszámú személyautót. (A pénzügyőr járőrök az ország területén bárhol tarthatnak jövedéki ellenőrzést.) A szintén magyar gépkocsivezető közölte, hogy jövedéki terméket, így cigarettát vagy alkoholt nem szállít, ám a pénzügyőrök mégis az autó tüzetes átvizsgálása mellett döntöttek. Végül a csomagtartóból pléddel letakarva 86 darab különféle, dám-, gímszarvas és őzbak által elhullajtott agancs és három trófea került elő. A vonatkozó törvény szerint a hullajtott agancs, illetve az elhullott vad trófeája az adott terület illetékes vadásztársaságának tulajdona, azt összegyűjteni csak a vadásztársaság írásbeli hozzájárulásával lehet. A gépkocsivezető azonban nem tudott ilyet bemutatni. Ellene a pénzügyőrök lopás miatt tettek feljelentést a rendőrségen.

Görög teknősök a buszban

Ugyancsak a rendőrségre került az a két ügy, amelyben természetkárosítás miatt tettek feljelentést a pénzügyőrök. Július végén Röszkén egy Macedóniából érkező litván autóbuszt ellenőriztek. A két gépkocsivezető és a 15 utas úgy nyilatkozott, hogy nincs elvámolnivalójuk. A pénzügyőrök a jármű átvizsgálásáról döntöttek, és a jobb első üléssor alatt egy pokróccal és törülközővel letakart kartondobozra bukkantak. A dobozból két, védett görög teknős került elő, amelyeket végül az egyik litván női utas a sajátjának vallott. December elején az M43-as autópálya egyik pihenőjében egy román autóbuszt vizsgáltak át a mélységi ellenőrzést végző pénzügyőrök, és egy hűtőládában 380 fürj és 200 pacsirta kopasztott és fagyasztott tetemére bukkantak. Az egyik buszvezető elismerte, hogy a madarakat olasz vadászok megbízásából szállítja Romániából Olaszországba. A szakvélemény szerint a megtalált madarak védettek voltak, eszmei értékük 24 millió forint. Ugyancsak kikerekedett a pénzügyőrök szeme március 20-án, amikor a beregsurányi átkelőn egy ukrán személygépkocsiban a gyári rekeszekben és az utasok poggyászaiban összesen 30 darab, egyenként 100 grammos aranylapkát találtak. A 26 millió forintot érő aranyat nem jelentették be belépéskor vámolásra, így azokat lefoglalták. Az ügyet átadták a NAV pénzügyi nyomozóinak, akik költségvetési csalás miatt indítottak büntetőeljárást. A pénzügyőrök ráadásul hétmillió forint vámigazgatási bírságot is kiszabtak, amit a lebukott ukrán állampolgár azóta már kifizetett.

Hamis fékek

Talán még a hamis óvszerek láttán sem lepődtek meg a pénzügyőrök annyira, mint akkor, amikor októberben hamis fékeket és fékalkatrészeket találtak. Elsőként egy győri alkatrészraktárban tartottak ellenőrzést, ahol 26 darab, Wabco-védjeggyel ellátott légszárító patront vettek számba. Gyanúsak voltak a fékalkatrészek, így a pénzügyőrök a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesülete munkatársait és a Wabco magyarországi képviselőit hívták segítségül, akik megállapították, hogy az autóbuszokhoz használt fékberendezési alkatrészek hamisítványok. Az ellenőrzött cég nyilvántartásából kiderült, hogy a győri és a soproni telephelyükön és alkatrészüzletükben is található hamis légszárító patron. Az alkatrészüzletben a már értékesített hamisítvány csomagolását is megtalálták. Az üzletvezető azt mondta: nem tudta, hogy az áru hamisítvány. A pénzügyőrök ráadásul a cég számítógépeit ellenőrizve 21 hamis autódiagnosztikai szoftvert is találtak 6,5 millió forint értékben. A győri revízió nyomán a NAV Vas, Heves és Veszprém megyében összesen 1214 hamis Wabco légszárító patront foglalt le különböző Volán-telepeken és az ellenőrzött cég gyöngyösi telephelyén. Iparjogvédelmi jogok, valamint szerzői joghoz való jogok megsértése miatt indult büntetőeljárás. Szakértők megállapították, hogy a hamis fékalkatrészek autóbuszokba beépítve akár közúti szerencsétlenséget is okozhattak volna.

Cigaretta a kerti vécében

A legfurább hely, ahol a pénzügyőrök csempészcigarettát találtak tavaly, egy fehérgyarmati családi ház kerti vécéje volt. Október 24-én a pénzügyőröknek feltűnt a ház előtti mozgolódás. Igazoltatták az idegesnek tűnő embereket, majd átvizsgálták a családi házat. Az egyik szobában a szekrényben ukrán eredetű, magyar zárjegy nélküli cigarettára bukkantak, így folytatták a kutatást. Még a ház mögötti kerti vécébe is benéztek, és ott is találtak a csempészáruból. Összesen 1129 doboz cigarettát foglaltak le 1,1 millió forint értékben. Orgazdaság miatt indult büntetőeljárás az akció nyomán.

A NAV tavaly november végéig 14 ezer esetben összesen 40 millió szál csempészcigarettát foglalt le. A tapasztalatok szerint a csempészárut határ menti depókban gyűjtik itthon. A pénzügyőrök találtak már földben elásva, szénporban, illetve baromfiudvarban is elrejtve csempészcigarettát. Nagyobb tételekbe összegyűjtve aztán továbbszállítják az illegális cigarettát az ország más részeibe, illetve az EU más tagállamaiba, ahol aluljárókban, piacokon, közlekedési csomópontokon próbálják értékesíteni a törvényes forgalmi ár feléért, kétharmadáért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.05.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.