Készülnek a kórházak a rendkívüli helyzetre

TK

2011. december 16., péntek 04:00

Az ÁNTSZ tájékoztatást kér a kórházaktól, hogy miként készülnek a rendkívüli helyzetre, ha az orvosok január elején aktiválják felmondóleveleiket – írja a pénteki Magyar Nemzet.

„Vészforgatókönyvet készítettünk arra az esetre, ha az orvosok valóban tömegesen felmondanak, vagy nem vállalnak önként túlmunkát” – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ha a helyzet úgy hozza, akkor fokozatosan korlátozzák az ellátást:

– a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra;

– kizárólag a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el;

– csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek;

– átállnak az ügyeleti rendszerre, ez csak annyiban különbözik az előző fokozattól, hogy még kevesebb emberrel működik majd a kórház;

– összevont ügyeleteket működtetnek, ami azt jelenti, hogy az intézmény nem képes minden osztályon kiállítani egy szakmai stábot;

– különböző kórházak csak összevontan, egymással szorosan együttműködve biztosítják a legszükségesebb ellátást.

A Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy a korlátozó intézkedések túlnyomó többségét csak hatósági utasítás vagy jóváhagyás mellett tehetik meg. A jogszabály szerint ugyanis teljesíteniük kell ellátási kötelezettségüket, abból nem vehetnek vissza önként. Rácz Jenő reméli, hogy egyetlen ilyen intézkedésre sem lesz szükség, de nem ülhetnek ölbe tett kézzel. Fel kell készülni minden helyzetre – olvasható a Magyar Nemzetben.

Az MNO megírta, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége levelet küldött tagjainak, amelyben azt kérik, hogy nyilatkozzanak, miszerint januártól vállalnak-e önként túlórát.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.