Koraszülöttek helyett az uzsorásokon segített

BL

2012. június 14., csütörtök 17:10

Repülőgép-vezetői tanfolyamot is elvégzett alapítványának szabálytalanul felhasznált több tízmillió forint állami támogatásából az a férfi, akinek letöltendő börtönbüntetését jogerősen helybenhagyta csütörtökön a Pécsi Ítélőtábla.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Pécsi Törvényszék határozatát, és Bércesi Zsoltot sikkasztásban, adó- és társadalombiztosítási csalásban, továbbá számvitel rendjének megsértésében találta bűnösnek. Ezért négy és fél év börtönbüntetéssel, valamint 70 millió forint vagyonelkobzással sújtotta.

A most 41 éves férfi társaival 2000-ben hozta létre a koraszülöttek szállításával foglalkozó Vita-Humana Gyors Újszülött Szállításért Alapítványt. A szervezet 2001 és 2004 között mintegy 115 millió forint állami támogatásban részesült, ebből 70,8 millió forintot nem a céljaira fordított.

A Bércesi Zsolt által vezetett alapítvány a tankolásra szolgáló üzemanyagkártyákkal italt, cigarettát és más, betegszállítással össze nem függő árucikkeket vásárolt. A vádlott nagy mennyiségben szerzett be olyan gyógyszereket, amelyek a koraszülöttek szállításánál nem voltak felhasználhatók, emellett alapítványi pénzből rendezte korábbi uzsorakölcsöneit, végzett el egy kisrepülőgép-vezetői tanfolyamot, s repült is.

A férfi a koraszülöttek szállításában közreműködők bérének kifizetésével kapcsolatos nyilvántartásokat nem vezette pontosan, és nem fizetett be nyolcmillió forint, bérek utáni társadalombiztosítási járulékot és személyi jövedelemadót.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.