Lecsapott a TEK a „migránsriasztó” fegyvert áruló német férfira

MN

2018. március 28., szerda 14:17, frissítve: szerda 17:07

Szerda reggel elfogta a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt a német férfit, aki a gyanú szerint vezetője volt annak a magyar internetes webáruháznak, ahonnan migránsriasztó elnevezésű gumilövedékes fegyvereket lehetett rendelni – írja honlapján a rendőrség.

Mario R. német állampolgárt kiadatási őrizetbe vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A férfi budapesti elfogásáról videofelvételt tett közzé a rendőrség.

A berlini vezető főállamügyész március 13-án intézett jogsegélykérelmet a magyar hatóságokhoz. A német nyomozó hatóság a 34 éves férfit a német fegyvertörvény elleni bűncselekménnyel vádolja, és kérte elfogását, a személyéhez köthető ingatlanok átkutatását, vagyontárgyainak biztosítását, pénzintézeti számláinak zárolását.

Ami az ügyet illeti: január végén a német Die Zeit cikkét követően került fókuszba a fegyvereket árusító honlap. Az újság ugyanis megírta, hogy a frankfurti államügyészség 11 tartományban tartott összehangoltan házkutatásokat. Lakásokat és üzleteket vizsgáltak át, végül 29 embert gyanúsítottak meg lőszerrel és fegyverrel való visszaélés miatt, többek között a magyar weboldalról rendelt fegyverek kapcsán. Hiába legálisak ugyanis itthon ezek, Németországban tiltott a tartásuk és a használatuk is.

Mario R. nem ismeretlen a német hatóságok előtt. Német sajtóhírek szerint ő volt az, aki az azóta már elérhetetlenné vált Anonymous.Kollektiv nevű oldal mögött állt, amely álhíreket terjesztett, kifejezetten a migránsok ellen keltett hangulatot, és Oroszországot dicsőítette. Ugyancsak Mario R. állhatott egy olyan videó mögött, amelynek címe: „Merkel? Letartóztatva!” A videóban egyebek között azt követelte, hogy a német kancellár kerüljön börtönbe.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.