Magára hagyta újszülöttjét, letöltendőt kaphat

WA

2012. május 11., péntek 17:00

Nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a fiatal nőt, aki titkolt terhességét követően megszülte, majd magára hagyta újszülöttjét – tudatta a bíróság elnökhelyettese, szóvivője.

A bíróság büntetőtanácsa az asszonyt 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek, ezért őt három év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta, illetve négy évre eltiltotta a közügyektől. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát is megvonta – tette hozzá.

A vádirat szerint az asszony egy házas férfival létesített kapcsolata során esett teherbe, állapotát azonban környezete elől eltitkolta, és nem ment el az orvoshoz sem. A 20 éves nő 2011. június 20-án hajnalban szülte meg fiúcsecsemőjét családi házuk melléképületében. A vádlott az életképes újszülöttet törölközőbe csavarta, majd a családi ház közelében elrejtette és ellátatlanul magára hagyta, a szülésről senkinek sem szólt. A klinikai halál állapotába került csecsemőre aznap reggel a vádlott testvére talált rá.

A korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint a pátrohai családi házhoz riasztott orvos és a mentők azonnal megkezdték a kisfiú újraélesztését, másfél órás megfeszített munka után annyira stabilizálni tudták az állapotát, hogy a nyíregyházi kórházba szállíthatták. A csecsemő állapota a kórházi ellátásnak köszönhetően a szülést követő hat–hét nap elteltével rendeződött, maradandó károsodás kialakulása vagy súlyos egészségromlás nem várható nála.

Nyakó Zsuzsanna az ítélet indoklása során kifejtette: a bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, nyomatékos enyhítő körülményként pedig a vádlott őszinte, feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánó magatartását értékelte.

Csekélyebb súllyal értékelte enyhítő körülményként a bíróság a cselekmény kísérleti szakban maradását, valamint azt, hogy a vádlott fiatal felnőtt – tette hozzá a szóvivő. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés alkalmas arra, hogy az elkövetőt további bűncselekmények elkövetésétől visszatartsa.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, valamint a szabadságvesztés fegyházban való végrehajtásának elrendeléséért, a vádlott és védője pedig felmentés és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.