Másodszor is terrorcselekmény miatt ítélték el Ahmed H.-t

MN

2018. március 14., szerda 14:32, frissítve: szerda 15:14

A megismételt elsőfokú eljárásban is bűnösnek találta a Szegedi Törvényszék Ahmed H.-t, aki 2015. szeptember 16-án részt vett a röszkei határátkelőnél kitört zavargásokban, és a vád szerint erőszakkal fenyegetve és köveket dobálva próbálta rávenni a rendőröket, hogy engedjék be Magyarországra.

A szerdán délután kihirdetett ítélet szerint Ahmed H. bűnös terrorcselekményben és határzár átlépésében is, amiért hét év fegyházra ítélték, illetve tíz évre kitiltották Magyarország területéről. A terrorcselekmény ebben az ügyben nem bombamerényletet jelent, mint a hétköznapi értelemben. A büntetőjog definíciója szerint Ahmed H. azzal követte el, hogy erőszakkal próbálta rávenni a hatóságokat, hogy azt tegyék, amit ő akar.

Ahmed H. korábban, az utolsó szó jogán azt hangsúlyozta, nagyon sajnálja a történteket. Szerinte csak a háború elől menekülő családját segítette abban, hogy eljussanak Németországba. Bíztak abban, hogy csak ideiglenesen zárták le a magyar határt. Vallásos ember, de nem fanatikus, felesége is keresztény. Állította, hogy semmilyen követelése nem volt, és csak a videofelvételeken látta, hogy dobált a rendőrök felé, de ennek okára nem tud magyarázatot adni.

A vádlott ügyvédje, Bárándy Péter védőbeszédében azt mondta: mivel a Cipruson élő Ahmed H. beléphetett volna bármely határátkelőn, a határzár tiltott átlépése bűncselekményt nem követhette el. Bárándy szerint nem lehet megállapítani, hogy követelései lettek volna a magyar rendőrökkel szemben. Egyedül a hivatalos személy elleni erőszak kísérletében lehetett volna bűnös, hiszen egyértelműen dobált a rendőrök felé.

A vádlottat 2016 novemberében tíz év fegyházra ítélte a Szegedi Törvényszék, ám a másodfokon eljáró ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést. A törvényszék tavaly október végén állt neki újra az eljárásnak. A szerdai vádbeszédben az ügyész ennél súlyosabb büntetést kért, és veszélyes vallási fanatikusként írta le Ahmed H.-t.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.