Másodszor is terrorcselekmény miatt ítélték el Ahmed H.-t

MN

2018. március 14., szerda 14:32, frissítve: szerda 15:14

A megismételt elsőfokú eljárásban is bűnösnek találta a Szegedi Törvényszék Ahmed H.-t, aki 2015. szeptember 16-án részt vett a röszkei határátkelőnél kitört zavargásokban, és a vád szerint erőszakkal fenyegetve és köveket dobálva próbálta rávenni a rendőröket, hogy engedjék be Magyarországra.

A szerdán délután kihirdetett ítélet szerint Ahmed H. bűnös terrorcselekményben és határzár átlépésében is, amiért hét év fegyházra ítélték, illetve tíz évre kitiltották Magyarország területéről. A terrorcselekmény ebben az ügyben nem bombamerényletet jelent, mint a hétköznapi értelemben. A büntetőjog definíciója szerint Ahmed H. azzal követte el, hogy erőszakkal próbálta rávenni a hatóságokat, hogy azt tegyék, amit ő akar.

Ahmed H. korábban, az utolsó szó jogán azt hangsúlyozta, nagyon sajnálja a történteket. Szerinte csak a háború elől menekülő családját segítette abban, hogy eljussanak Németországba. Bíztak abban, hogy csak ideiglenesen zárták le a magyar határt. Vallásos ember, de nem fanatikus, felesége is keresztény. Állította, hogy semmilyen követelése nem volt, és csak a videofelvételeken látta, hogy dobált a rendőrök felé, de ennek okára nem tud magyarázatot adni.

A vádlott ügyvédje, Bárándy Péter védőbeszédében azt mondta: mivel a Cipruson élő Ahmed H. beléphetett volna bármely határátkelőn, a határzár tiltott átlépése bűncselekményt nem követhette el. Bárándy szerint nem lehet megállapítani, hogy követelései lettek volna a magyar rendőrökkel szemben. Egyedül a hivatalos személy elleni erőszak kísérletében lehetett volna bűnös, hiszen egyértelműen dobált a rendőrök felé.

A vádlottat 2016 novemberében tíz év fegyházra ítélte a Szegedi Törvényszék, ám a másodfokon eljáró ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést. A törvényszék tavaly október végén állt neki újra az eljárásnak. A szerdai vádbeszédben az ügyész ennél súlyosabb büntetést kért, és veszélyes vallási fanatikusként írta le Ahmed H.-t.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.