Négy és fél évet kapott félmilliárdnyi áfáért

BL

2012. augusztus 22., szerda 17:05

Jogerősen, az elsőfokúnál enyhébb, négy év hat hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy izsáki férfit, aki autókereskedelmi cégei nevében több mint félmilliárd forintnyi adó befizetését mulasztotta el.

A 41 esztendős Cséplő Dezső 2005 őszén két gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást is alapított, ezek ügyvezetőjeként dolgozott. Mindkét vállalkozás az Európai Unió területéről importált járműveket. A cégek a teher- és személygépjárműveket gazdasági társaságok, valamint magánszemélyek részére értékesítették.

A vádlott az általa irányított vállalkozások nevében azonban nem tett eleget adóbevallási kötelezettségének, a benyújtott bevallásokban – az adóhatóságot megtévesztve – nem a járművek valós forgalmi értékét tüntette fel, de előfordult, hogy egyáltalán nem is nyújtott be bevallást. Ezzel az volt a célja, hogy a gépjárművek értékesítéséből származó áfafizetési kötelezettséget elkerülje. A két cég összességében több mint háromszáz számlát állított ki, a be nem fizetett forgalmi adó pedig 536,9 millió forint volt.

A táblabíróság két rendbeli, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és két rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen négy év hat hónap börtönre és hat év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól való eltiltásra ítélte.

A táblabíróság döntésével enyhítette a Kecskeméti Törvényszék által első fokon kiszabott öt és fél éves börtönbüntetést. Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, a büntetés enyhítését a táblabíróság azért tartotta szükségesnek, mert a büntetlen előéletű vádlott korábban vállalkozóként tevékenységét a törvényi előírásoknak megfelelően végezte, és cégeit sem adócsalási szándékkal alapította, hanem később adósságspirálba kerülve hozott jogellenes döntéseket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.