Nem tapsol a főügyészség Portik Tamás új tervének

MN

2017. szeptember 13., szerda 19:56, frissítve: szerda 20:10

Portik Tamás perújítási kérelmének elutasítását kéri a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblától – tudta meg a Zoom.hu Csiha Gábortól, a főügyészség szóvivőjétől.

Szikinger István ügyvéd azért kezdeményezett perújítást a négy halálos áldozatot követelő és több mint 20 embert megsebesítő, 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében, mert előkerült egy új tanú, aki szerinte bizonyíthatja, hogy nem védence bízta meg Jozef Rohácot a robbantással. Indítványában azt is leírta, hogy tudomása szerint Rohác elmondta a tanúnak a valódi megbízója nevét.

A főügyészség szerint azonban megkérdőjelezhető az új tanúnak, a Fekete Sereg néven elhíresült bűnszervezet vezérének, Magyar Róbertnek a szavahihetősége.

Magyar Róbert a perújítási indítvány szerint azt állítja, amikor egy alkalommal a börtönben találkozott Roháccsal, a férfi elmondta neki, hogy nem Portik bízta meg őt az Aranykéz utcai merénylettel. Szikinger épp azért kezdeményezett perújítást, hogy a bíróság egy új eljárásban hallgassa meg Magyart, aki szerinte tudja a valódi megbízó nevét.

Az ügyészség szerint azonban mindez csak blöff. A tárgyaláson ugyanis Rohác végig tagadta, hogy ő robbantott volna az Aranykéz utcában. A bíróság ennek ellenére bűnösnek találta, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet szerint Rohácot az olajügyeiről elhíresült Energol Rt. egyik volt vezetője, Portik Tamás bízta meg Boros Tamás megölésével, mert korábban Boros elárulta őt a rendőrségen. Azonban Portik megbízása csak Boros kivégzésére szólt.

Az ügyészség azt nem tudta bizonyítani, hogy Portik rendelte volna a robbantásos kivégzést, amely Boroson kívül három vétlen ember életét is kioltotta. Az ítélet szerint a végrehajtás módjáról Rohác maga döntött. Ezért Portikot felbujtóként csak Boros meggyilkolásáért ítélte el a bíróság.

Az ügyészség szerint Magyar állítása csak akkor lenne bizonyítható, ha Rohác beismerné, hogy ő a robbantó, majd megerősítené, hogy valóban az volt a megbízója, akit Magyar tudni vél. Az viszont szinte kizárt, hogy az évek óta konokul tagadó Rohác most egyszeriben mindent beismerjen. Ezzel csak Portikon segíthetne, magán nem. (Szikinger perújítási indítványából az nem derül ki, hogy Magyar szerint kit nevezett meg Rohác.)

Ha Rohác él a hallgatás jogával, vagy tagad, mint eddig, semmivel nem lehet bebizonyítani Magyar állításait. Már csak ezért sem látják értelmét a perújításnak.

A bíróság a védői indítvány és az azzal kapcsolatos ügyészségi állásfoglalás ismeretében várhatóan bekéreti az ügy aktáit, és az ügy összes iratának megismerése után dönt, hogy elrendeli-e a perújítást, vagy elutasítja Szikinger kérésére. Hogy ez mikor történik meg, nem lehet tudni. Az ilyen ügyekben a bíróságot nem köti határidő – írja a Zoom.hu.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.