Nem tapsol a főügyészség Portik Tamás új tervének

MN

2017. szeptember 13., szerda 19:56, frissítve: szerda 20:10

Portik Tamás perújítási kérelmének elutasítását kéri a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblától – tudta meg a Zoom.hu Csiha Gábortól, a főügyészség szóvivőjétől.

Szikinger István ügyvéd azért kezdeményezett perújítást a négy halálos áldozatot követelő és több mint 20 embert megsebesítő, 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében, mert előkerült egy új tanú, aki szerinte bizonyíthatja, hogy nem védence bízta meg Jozef Rohácot a robbantással. Indítványában azt is leírta, hogy tudomása szerint Rohác elmondta a tanúnak a valódi megbízója nevét.

A főügyészség szerint azonban megkérdőjelezhető az új tanúnak, a Fekete Sereg néven elhíresült bűnszervezet vezérének, Magyar Róbertnek a szavahihetősége.

Magyar Róbert a perújítási indítvány szerint azt állítja, amikor egy alkalommal a börtönben találkozott Roháccsal, a férfi elmondta neki, hogy nem Portik bízta meg őt az Aranykéz utcai merénylettel. Szikinger épp azért kezdeményezett perújítást, hogy a bíróság egy új eljárásban hallgassa meg Magyart, aki szerinte tudja a valódi megbízó nevét.

Az ügyészség szerint azonban mindez csak blöff. A tárgyaláson ugyanis Rohác végig tagadta, hogy ő robbantott volna az Aranykéz utcában. A bíróság ennek ellenére bűnösnek találta, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet szerint Rohácot az olajügyeiről elhíresült Energol Rt. egyik volt vezetője, Portik Tamás bízta meg Boros Tamás megölésével, mert korábban Boros elárulta őt a rendőrségen. Azonban Portik megbízása csak Boros kivégzésére szólt.

Az ügyészség azt nem tudta bizonyítani, hogy Portik rendelte volna a robbantásos kivégzést, amely Boroson kívül három vétlen ember életét is kioltotta. Az ítélet szerint a végrehajtás módjáról Rohác maga döntött. Ezért Portikot felbujtóként csak Boros meggyilkolásáért ítélte el a bíróság.

Az ügyészség szerint Magyar állítása csak akkor lenne bizonyítható, ha Rohác beismerné, hogy ő a robbantó, majd megerősítené, hogy valóban az volt a megbízója, akit Magyar tudni vél. Az viszont szinte kizárt, hogy az évek óta konokul tagadó Rohác most egyszeriben mindent beismerjen. Ezzel csak Portikon segíthetne, magán nem. (Szikinger perújítási indítványából az nem derül ki, hogy Magyar szerint kit nevezett meg Rohác.)

Ha Rohác él a hallgatás jogával, vagy tagad, mint eddig, semmivel nem lehet bebizonyítani Magyar állításait. Már csak ezért sem látják értelmét a perújításnak.

A bíróság a védői indítvány és az azzal kapcsolatos ügyészségi állásfoglalás ismeretében várhatóan bekéreti az ügy aktáit, és az ügy összes iratának megismerése után dönt, hogy elrendeli-e a perújítást, vagy elutasítja Szikinger kérésére. Hogy ez mikor történik meg, nem lehet tudni. Az ilyen ügyekben a bíróságot nem köti határidő – írja a Zoom.hu.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.