Nyomoznak az erdélyi magyarok ügyében, akiknek a fotóját uszításra használták

2018. február 20., kedd 15:50, frissítve: kedd 17:59

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz abban az ügyben, melynek során „ismeretlen személy a választási kampányhoz kapcsolódóan jogosulatlanul tette közzé egy erdélyi magyar család fotóját az egyik közösségi oldalon, úgy, hogy a fotó mellé a családot hátrányosan érintő, valótlan tartalmú bejegyzéseket fűzött” – olvasható az Ibolya Tibor fővárosi főügyész aláírásával ellátott közleményben, amit szerkesztőségünknek is megküldtek. Nem tudni, ki tett feljelentést, de lapunk úgy értesült, többen felajánlottak jogi segítséget az érintetteknek.

Vasárnap írtuk meg: gyomorforgató történettel kezdődött a választási kampány, amikor a „Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnevezésű Facebook-oldalon megjelent Parajdi Kálmán Endre és családja fényképe azzal a kísérőszöveggel, hogy: „Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választáson, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”

A poszthoz a Felsősófalván élő panziótulajdonos, Parajdi Kálmán Endre családi fotóját tették a következő felirattal: „Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon! A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!”

Csakhogy a fotóra tett felirat többszörösen is hazudik: Parajdi Kálmán Endre a családjával együtt hét évig Zalaegerszegen élt és dolgozott (és fizetett adót), ráadásul mindhárom gyermeke a zalaegerszegi kórházban született. Tíz éve költöztek vissza a székelyföldi Felsősófalvára, ahol egyrészt utazási irodát és szálláskereső oldalt, valamint a Sóvidék Panzió & Vendégházat üzemeltetik. Parajdi Kálmán és felesége egyébként nem regisztrált a választásra, és ez azt jelenti, hogy nem is szavazhatnak. Az előző ciklusban sem éltek ezzel a jogukkal.

A családi fotót egy zalaegerszegi barát, Mészáros T. László fotós készítette egy készülő album, a Szerelmem, Székelyföld számára. A kép szerzője lapunknak elmondta: neki is rettentően kínos, hogy a fotót ilyen célra használták, hiszen Parajdiék igazi jó barátai.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.